Prin proiectul „Parc auto pentru sporturi cu motor”, depus de catre Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Mures, peste 20 milioane lei fonduri nerambursabile vor fi alocate finantarii prin domeniul major de interventie 5.2 al Programului Operational Regional, domeniu ce urmareste „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice”. Proiectul are o valoare totala de aproape 56 milioane lei, din care contributia Consiliului Judetean (CJ) Mures la implementarea proiectului este de peste 20,5 milioane lei. Implementand acest proiect in localitatea Ungheni CJ Mures doreste cresterea numarului de turisti si a numarului de innoptari ale acestora, prin construirea unui complex de agrement pentru pasionatii de sporturi cu motor din tara si din strainatate. Pe langa acest complex de agrement ce va fi gazduit in acest parcul auto, se vor mai construi structuri de cazare turistica, restaurante, magazine, un circuit de viteza, tribuna pentru diverse evenimente, un centru de informare, se vor amenaja drumuri de acces, parcari, statii de lucru pentru echipe. De asemenea, vor fi achizitionate echipamente specifice pentru curatarea pistei, dar si pentru remorcarea si tractarea autovehiculelor. Rezultatele finale asteptate de catre autoritatile judetene sunt crearea a peste 180 locuri de munca pe termen scurt si a 35 de locuri de munca permanente, cresterea numarului de turisti cu circa 10.000 de persoane si a numarului innoptarilor din Ungheni cu peste 22.000.
In cadrul aceluiasi eveniment delegatiile oficiale au participat la receptia finala a ultimelor 3 autospeciale achizitionate in cadrul proiectului de „Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in Regiunea 7 Centru”. Finantat prin Domeniul Major de Interventie 3.3 – Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru situatii de urgenta, proiectul este primul depus, contractat si implementat la nivel national prin Programul Regio, pe acest domeniu. Receptia finala a fost facuta pentru trei autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic si radiologic), echipamente in valoare de peste 5 milioane lei, care vor dota departamentele de pompieri din municipiile Brasov, Targu Mures si Sibiu. Aceste autospeciale vor fi utilizate si in celelalte judete din Regiunea Centru, respectiv Alba, Covasna si Harghita.
„Aceste proiecte demonstreaza interesul autoritatilor pentru atragerea turistilor in zona, dar si dorinta de a creste gradul de siguranta al cetatenilor si turistilor prin micsorarea timpului de interventie in caz de accidente umane sau naturale. Sunt proiecte in care rezultatele finale aduc beneficii directe pentru cetateni, atat celor din municipiul Targu Mures, cat si celor din celelalte judete ce constituie Regiunea Centru. Sper ca si in continuare echipele de implementare ale acestor proiecte sa demonstreze, ca si pana acum, profesionalism si implicare in a duce la bun sfarsit activitatile propuse si finantate prin proiecte. Din partea noastra vor beneficia de tot sprijinul necesar deoarece astfel de proiecte vor genera dezvoltarea pe lunga durata a regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Proiectul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei” prevede imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru situatii de urgenta in fiecare judet al Regiunii Centru. Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni, iar suma nerambursabila solicitata de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei” este de 35,83 milioane lei. Avand un buget in valoare de 42,65 milioane lei, proiectul a fost depus de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei”, constituita din cele sase judete ale Regiunii Centru. Initiativa realizarii acestei baze regionale pentru situatii de urgenta a apartinut Presedintelui Consiliului Judetean Mures, doamna Edita Emoke Lokodi, care, la momentul constituirii asociatiei, in calitate de Presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, a insistat asupra constituirii rapide a asociatiei si stabilirea sediului acesteia la Targu Mures, datorita experientei dr. Raed Arafat, care a pus la punct sistemul SMURD in acelasi oras. Prin acest proiect va fi extins serviciul de urgenta la nivelul intregii Regiuni de Dezvoltare Centru, pe baza asociatiei create intre judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. In prima etapa a proiectului, au fost achizitionate 24 de autospeciale complexe de interventie, pentru descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgenta, cate patru pentru fiecare judet, in valoare de 13,92 milioane lei fara TVA. Prin fondurile proiectului s-au mai achizitionat sase autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma, alte sase autospeciale pentru descarcerari grele – cate una din fiecare pentru fiecare judet al Regiunii Centru, dar si un centru mobil de comanda si control. In ultima etapa s-au achizitionat trei autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic). Peste 600 de persoane din cele 6 judete au fost deja selectate pentru a fi instruite in cadrul acestui proiect, pentru a putea interveni corect si la timp in situatii deosebite.
Alba Iulia
10.05.2010