In doar cateva zile poarta de Sud a Regiunii Centru a pus bazele unor importante oportunitati de cooperare internationala

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a participat recent, la invitatia Consiliului Judetean Sibiu, la doua importante evenimente destinate cresterii rolului acestui judet la nivel regional si pentru dezvoltarea culturii locale, inclusiv gastronomice, din judetul Sibiu, precum si pentru a sustine cresterea competitivitatii si vizibilitatii nu doar a judetului Sibiu, ci si a Regiunii Centru si chiar a Romaniei la nivel international.
Un eveniment extrem de important l-a constituit, la sfarsitul saptamanii trecute, prima vizita oficiala a unei delegatii din Voievodatul (regiunea) Wielkopolska, Polonia, la Sibiu. Delegatia poloneza a inclus reprezentanti ai Comitetului pentru politica de dezvoltare regionala si cooperare internationala din cadrul Parlamentului Regional si ai Oficiului Maresalului Regiunii Wielkopolska, fiind condusa de doamna Zofia Szalczyk, Presedinta Parlamentului Regional Wielkopolska (Polonia Mare), precum si de domnul Leszek Wojtasiak, Vice Maresal al acestei regiuni. Deschiderea internationala de care dau dovada judetul Sibiu si Regiunea Centru, in ansamblu, au fost foarte apreciate de oaspetii polonezi.
Doamna Daniela Cimpean, Presedinte CJ Sibiu, a primit delegatia poloneza, oferind multe informatii despre judetul Sibiu si rolul pe care acesta il joaca, in calitate de ”Poarta de Sud” a Regiunii Centru si a Transilvaniei. Alaturi de doamna Cimpean oportunitatile de dezvoltare si investitii ale judetului, au fost prezentate de rectorul Universitatii ”Lucian Blaga” Sibiu, Ioan Bondrea, de presedintele CCIA Sibiu – Gheorghe Aldea si de directorul general al Camerei, Eugen Iordanescu. De asemenea, partenerii polonezi au fost informati si despre structura administratiei publice locale si despre functiunile si responsabilitatile Consiliului Judetean. Avand in vedere cele vazute la Sibiu si tinand cont de oportunitatile regionale, dar si de prezentarile invitatilor romani, polonezii au considerat ca misiunea lor in Romania este una de succes, in vederea dezvoltarii unui parteneriat interregional intre Voievodatul (regiunea) Wielkopolska si judetul Sibiu, dar si cu Regiunea Centru, in ansamblu.
Oportunitatile de dezvoltare ale Regiunii Centru si activitatea in domeniul coordonarii proceselor de planificare si dezvoltare regionala a ADR Centru au constituit tema prezentata invitatilor polonezi de conducerea Agentiei. Detalii privind date de nivel regional si modul cum se va dezvolta in viitor sistemul de promovare a regiunii, tinand cont de realitatile din fiecare judet, precum si de rezultatele programelor si proiectelor derulate de ADR Centru, au fost oferite pe scurt reprezentantilor Regiunii Wielkopolska. Invitatii polonezi au considerat ca, in viitor, relatiile bilaterale, inclusiv de nivel regional, se vor dezvolta pe baza activitatilor de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativa.

Am participat cu mare interes la acest eveniment si am discutat direct cu delegatii polonezi, deoarece, prin insasi natura misiunii noastre, trebuie sa fim alaturi de toti cei care contribuie direct la promovarea internationala a oricarui judet din regiunea noastra. Consideram ca trebuie dezvoltate parteneriatele cu regiunile din centrul Europei, cu zone reprezentative din Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si altele, pentru a realiza un cat mai bun schimb de informatii si pentru a dobandi cunostinte pentru implementarea proiectelor europene. Invitatii polonezi ne-au prezentat modul cum s-a implementat in Regiunea Wielkopolska propriul lor Program Operational Regional si am constatat multe similitudini cu POR 2007-2013 din Romania. Acum pregatim noile proiecte de finantare si sustinem dezvoltarea locala si regionala, nu numai prin proiecte punctuale, ci si prin furnizarea de informatii destinate celor ce doresc sa investeasca in judetul Sibiu si in Regiunea Centru. Din acest punct de vedere, consideram ca un posibil parteneriat cu Regiunea Wielkopolska va aduce beneficii importante, in primul rand Sibiului, dar si celorlalte judete din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Nu intamplator, saptamana trecuta a fost una a parteneriatelor de succes pentru Consiliul Judetean si Primaria municipiului Sibiu, alaturi de Primaria municipiului Medias, CCIA Sibiu si Universitatea "Lucian Blaga", precum si pentru multe alte institutii si organizatii locale. La Muzeul Bruckenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din Transilvania si din aceasta parte a Europei, juriul format din reprezentanti ai Institutului International pentru Gastronomie, Cultura, Arta si Turism, coordonat de catre doamna Diane Dodd, prezenta la Sibiu, a aprobat candidatura regiunii sibiene pentru a deveni Regiune Gastronomica Europeana, in anul 2019. Astfel, dupa ce in 2007, Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana si a atras, pe langa fonduri semnificative si peste un milion de turisti, acum se pregateste sa fie regiune a gustului european. Urmeaza asadar 3 ani de pregatiri intense, in care evenimentele culinare vor deveni o regula, iar strainii se vor putea "imprieteni" cu bucatele ardelenesti. Aceasta veste este cu atat mai buna cu cat zona Sibiului a obtinut acest prestigios titlu european alaturi de regiunea greaca Egeea de Sud (South Aegean Region). Valentele culturale traditionale romanesti, caracterizate atat prin diversitate etnica, cat si prin vasta diversitate a momentelor celebrate din viata cetatenilor si a modului in care traditia si basmele populare se reflecta in bucatele romanesti, sunt in atentia ADR Centru si a Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul Agentiei. Ca un prolog al titlului castigat de zona Sibiului, pentru a face cunoscuta si inteleasa Regiunea Centru la nivel european, exact cu un an in urma ADR Centru a editat o brosura cu tematica gastronomica, prin care se identifica si promoveaza identitatea culturala a regiunii noastre.

Alba Iulia, 03.10.2016