Intalnirea de lucru a avut ca tema principala analiza Raportului privind stadiul implementarii Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru. In plus, participantii au primit informatii despre oportunitatile de dezvoltare urbana prin intermediul Axei prioritare 1 a Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru si despre deciziile luate in cadrul sedintei Comitetului de Monitorizare al POR, ce a avut loc in a doua jumatate a lunii mai. Discutiile privind implementarea Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru au vizat si corelarea proiectelor finantate/finantabile la nivelul Regiunii Centru din fonduri publice.
Un punct important al acestei intalniri l-a constituit informarea participantilor cu privire la deciziile CM POR si CDR Centru de realocare a unor sume ramase disponibile si neconsumate pe domeniul de interventie 4.2 – reabilitarea siturilor industriale poluate. Astfel, CMPOR a decis ca suma disponibila pe domeniul major de interventie 4.2 la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare sa fie realocata pe domeniul major de interventie 3.1, in regiunile unde se afla in lista de rezerva proiectele de spitale judetene, acesta fiind si cazul Regiunii Centru. In luna martie a acestui an membrii CDR Centru au decis ca sumele care vor ramane disponibile, dupa transferarea catre DMI 3.1, sa se realoce la domeniul major de interventie 5.2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice“, domeniu care include in portofoliu proiecte de importanta regionala.
„In aceasta intalnire am analizat mai atent stadiul de absorbtie a fondurilor, in raport cu gradul de contractare. La nivel national Regiunea Centru are contractat peste 37% din cei 483 milioane de euro si vom mai contracta inca circa 25% pe parcursul acestui an. Trebuie sa asiguram corelarea si integrarea a cat mai multor proiecte, pe baza oportunitatilor care mai sunt active pentru depunerea proiectelor de finantare nerambursabila prin programul REGIO. Acum a venit momentul sa trecem de euforia depunerii de proiecte si sa ne concentram, impreuna cu partenerii nostri din domeniul public, pe cheltuirea efectiva de sume, pe rambursarea cheltuielilor efectuate, pe implementarea cu succes a proiectelor si pe consumarea eficienta a fondurilor nerambursabile. Numai astfel vom putea vorbi despre cresterea gradului de absorbtie a banilor europeni prin Programul Operational Regional”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Alba Iulia,
11.06.2010