Drumuri reabilitate cu fonduri nerambursabile in Municipiul Blaj

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Primaria Municipiului Blaj au organizat miercuri, 17.02.2010, la sediul AJOFM Blaj, evenimentul de semnare oficiala a unui nou contract de finantare nerambursabila. Proiectul, finantat prin Programul Operational Regional, domeniul major de interventie 2.1, urmareste modernizarea strazilor Tudor Vladimirescu si Mihail Kogalniceanu din municipiul de pe Tarnave. Valoarea totala a proiectului este de 9,22 milioane lei, din care Municipiul Blaj solicita suma de 7,58 milioane lei ca finantare nerambursabila.

Domnii Simion Cretu, director general ADR Centru, si Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj au semnat contractul de finantare pentru proiectul „Modernizare strazi urbane Tudor Vladimirescu si Mihail Kogalniceanu din Blaj, judetul Alba”, in prezenta domnului Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba si al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, precum si a prefectului judetului Alba, domnul Stefan Bardan. Cererea de finantare prevede sa se reabiliteze 2,87 km de drum, prin fondurile nerambursabile alocate, respectiv strazile Tudor Vladimirescu si Mihail Kogalniceanu, ce reprezinta principala cale rutiera care intra in municipiul de pe Tarnave, dinspre Copsa Mica, in cadrul drumului national 14B. Aceasta artera face legatura intre judetul Alba si judetele Mures si Sibiu, respectiv intre localitatile Teius, Blaj, Copsa Mica si Medias. Proiectul este unul dintre cele mai mari care a fost depus si castigat de municipalitatea blajeana si vizeaza reabilitarea a doua strazi importante, in zona carora isi desfasoara activitatea cel putin 60 de operatori economici, din zona industriala a municipiului, fiind totodata si arealul in care locuiesc peste 2500 de cetateni. Pe aceste strazi se realizeaza accesul si catre unul dintre cele mai importante licee din Blaj, respectiv Colegiul National „Inochentie Micu Klein”, unde studiaza peste 1100 de elevi.

Evenimentul de semnare a contractului de finantare a fost precedat de o scurta prezentare a proiectului, realizata de catre consultantul care a intocmit cererea de finantare. In cadrul investitiei, pe langa modernizarea caii rutiere si a trotuarelor aferente strazilor reabilitate, care vor fi dotate cu facilitati pentru persoane cu mobilitate redusa, lucrarile vor urmari si refacerea terasamentelor, a sistemului rutier, acostamentele, santurile, rigolele, zidurile de sprijin si bordurile. Prin reabilitarea acestor strazi urbane se estimeaza o crestere a traficului de marfa si de pasageri cu circa 1200 masini pe zi, fluidizarea si reducerea timpului de transport, eliminarea blocajelor rutiere, imbunatatirea legaturilor din oras cu zona industriala a municipiului, dar si crearea a noua locuri de munca permanente. Un element central al activitatilor in proiect il constituie reabilitarea pasajului la nivel pe calea ferata, de la km 276+250 Magistrala 300, Blaj.

“Acesta este primul proiect finantat prin programul Regio pentru municipiul Blaj si pentru un municipiu din Regiune. La implementarea eficienta a proiectului vor contribui, prin sustinere, atat Consiliul Judetean Alba cat si ADR Centru. Timp de 18 luni, perioada in care se vor desfasura lucrarile de reabilitare a strazilor, traficul va fi relativ ingreunat, atat pentru cetatenii municipiului cat si pentru cei peste 3400 de participanti la trafic ce tranziteaza aceasta zona a municipiului Blaj. Blocajele rutiere nu pot fi evitate pentru realizarea acestor lucrari, dar, dupa ce totul va fi terminat, se va dovedi ca disconfortul produs cetatenilor este compensat de impactul pe care il vor avea strazile modernizate asupra tuturor celor ce trec prin „Mica Roma”, cum numea Mihai Eminescu aceasta urbe. Este mult mai mare disconfortul pe care il cauzeaza acum dimensiunea retelei de drumuri, care se dovedeste a fi insuficienta pentru nevoile de dezvoltarea ale unei regiuni europene. Fondurile alocate prin domeniul 2.1 al programului Regio, atat pentru reabilitarea acestor drumuri cat si pentru alte drumuri din regiune, contribuie la reabilitarea infrastructurii regionale de transport si speram ca, prin fiecare drum reabilitat, vom reusi sa generam o crestere economica semnificativa a regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La nivelul judetului Alba s-au depus, pana la suspendarea domeniului, un numar de noua proiecte, ce prevad reabilitarea drumurilor locale. Prin cele noua cereri de finantare, autoritatile solicita spre finantare nerambursabila suma de 67,12 milioane euro. Pana in prezent, doua cereri de finantare depuse de autoritatile din judet au fost respinse, alte doua cereri au fost aprobate spre finantare si se afla in implementare, alte doua proiecte aflandu-se in procesul de evaluare. Un numar de doua proiecte au ramas pe lista de rezerva a domeniului urmand a fi finantate in cazul in care vor fi realocate fonduri.