Vă invităm să participați la discuțiile publice ce vor avea loc în fiecare județ al Regiunii Centru pe tema proiectelor de mediu, al modului în care putem contribui cu toții la înfrumusețarea spațiilor din jurul domiciliului. Pe parcursul a două ore vom afla ce s-a făcut în privința creșterii calității vieții, vom putea propune ce ar trebui să se mai facă, vă vom spune ce poate face fiecare acasă pentru protejarea naturii și a biodiversității sau ce oportunități au cetățenii să acceseze fonduri pentru proiectele de eficientizare energetică și de reducere a consumului.
Mediul înconjurător are o influență directă asupra sănătății noastre fizice și psihice, iar o stare bună a acestora poate conduce la o gândire sănătoasă. Perspectiva pozitivă asupra vieții este un factor ce influențează starea de bine a fiecăruia. De asemenea, inițierea unor activități de înfrumusețare a mediului înconjurător apropiat, precum propria locuință, poate aduce un strop de fericire zilnică. Studii de specialitate au arătat faptul că persoanele care locuiesc în spații curate se declară mai fericite decât cele care își desfășoară activitatea de zi cu zi în locuri mai puțin îngrijite. Tot așa, starea de spirit generală și confortul dintr-un oraș sunt direct influențate de gradul de curățenie al acestuia. Bineînțeles, în orice localitate găsim atât atent curățate și zone frumos îngrijite, cât și zone caracterizate de o curățenie precară.
”Cetățenii sunt preocupați de nivelul de trai și starea lor de bine, însă puțini sunt cei care iau în calcul că nivelul echilibrului personal este influențat și de aspecte precum mediul în care trăiesc sau mediul înconjurător. Conform studiilor, există o legătură între un mediu înconjurător curat și starea de sănătate publică, aspect care afectează starea de spirit a fiecărui om, stare ce se răsfrânge asupra comunității. Gândiți-vă puțin la reacțiile pe care le avem când vedem gunoaiele neridicate, străzile necurățate, pungi sau alte ambalaje de plastic pe albiile râurilor, deșeuri lăsate pe marginea drumului, praful sau emisiile de la fabrici. Pornind de la acest aspecte, putem spune că mulțumirea legată de gradul de curățenie a cartierului și a orașului în care locuim este esențială în menținerea unui tonus ridicat și a unei stări de spirit bune pentru fiecare din noi. De aceea ne-am propus să vorbim direct cu oamenii și cu experții din administrație despre c ce putem face pentru îmbunătățirea mediului, atât din fonduri europene, cât și cu sprijinul autorităților publice locale”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Context:
EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alături de structura gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională CENTRU și invitații lor, organizează șase dezbateri online județene în cele șase județe ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Consultați mai jos calendarul propus pentru dezbateri, precum și link-urile de înscriere pentru participare la discuții. Dezbaterile vor implica cetățenii și se vor axa pe teme de mediu, incluzând prezentarea propunerilor din Pactul Verde European, a proiectelor de nivel local sau regional pe teme privind protecția naturii. Vom discuta cu cetățenii despre implementarea individuală a unor soluții de protecție a mediului la nivelul comunităților (ex. plantarea de copaci, crearea de spații verzi și îngrijirea lor, reciclare și reutilizare etc) precum și despre sprijinul de care au nevoie din partea administrației locale.
Calendar, orar desfășurare evenimente:
– 24/25 noiembrie 2021 în jud. Alba, intervalul 14.00-16.00, link înscriere: https://forms.gle/kbsaM1a8DGkiq15d8
– 25/26 noiembrie 2021 în jud. Sibiu, intervalul 14.00-16.00, link înscriere: https://forms.gle/StDc9r5fCBzUpS518
– 13/14 decembrie 2021 în jud. Harghita, intervalul 14.00-16.00, link înscriere: https://forms.gle/7CNtjVCU8Ht84vwq9
– 14/15 decembrie 2021 în jud. Covasna, intervalul 14.00-16.00, link înscriere: https://forms.gle/xq5tFKP2DUTMYx1H6
– 16 decembrie 2021 în jud. Brașov, intervalul 14.00-16.00, link înscriere: https://forms.gle/UotfR947bzhfQhLQ6
– 17 decembrie 2021 în jud. Mureș, intervalul 12.00-14.00, link înscriere: https://forms.gle/RV5AmdYUSwxD4cUf8
Un mediu înconjurător estetic și curat încurajează membrii comunității să dezvolte proiecte la nivel local ce vor avea efecte directe asupra calității vieții. Astfel de demersuri vor potența frumusețea cartierelor și vor putea crește coeziunea membrilor comunităților mici (ex. scară de bloc, stradă). Reprezentanții locali pot să coordoneze mici acțiuni precum crearea unei mici grădini în spațiile verzi din fața/spatele blocului, recondiționarea băncilor din fața blocurilor, recondiționarea scării/fațadei blocului și chiar implicarea în acțiuni de înfrumusețare. Spre bucuria tuturor, putem să ne petrecem timpul liber în spații plăcute privirii și să ne generăm o stare de bine. Cu cât sunt mai multe spații curate și verzi și cu cât suprafața alocată acestora este mai mare, cu atât confortul și dezvoltarea comunității sunt mai benefice.
18.11.2021