Conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Romania s-a intalnit la sediul din Alba Iulia al institutiei cu conducerea Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Transdanubiana din Ungaria. Tema intalnirii a constituit-o analizarea activitatilor derulate in cadrul parteneriatului bilateral dintre cele doua Agentii de Dezvoltare, incheiat in anul 2005 si prelungit in anul 2008. In cadrul discutiilor s-a convenit ca, tinand cont de evolutia socio-economica a celor doua regiuni europene, Acordul de Parteneriat sa cuprinda teme de actualitate, privind cooperarea dintre cele doua regiuni, in cadrul unor proiecte comune, finantate din fonduri europene, dar si schimbul bilateral de experienta, in scopul dezvoltarii capacitatii institutionale a fiecarei Agentii in parte, precum si in folosul dezvoltarii personale a expertilor care deruleaza programele europene. Cele doua delegatii au fost conduse de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru Romania si de domnul Attila Sebestyen, director executiv in cadrul ADR Sud-Transdanubiana.
Temele discutiilor bilaterale din data de 19 noiembrie a.c. au vizat intocmirea Planurilor de Dezvoltare Regionala, tinand cont de metodologia de alocare a fondurilor europene nerambursabile din Programele Operationale Sectoriale si din Programul Operational Regional, specifice fiecarei tari pentru perioada 2014-2020, precum si constituirea portofoliului de proiecte regionale aferent viitoarei perioade de programare. Tinand cont de cei opt ani de colaborare, au fost discutate atributiile Agentiilor de Dezvoltare Regionala si posibilitatile de dezvoltare a schimburilor de informatii si experienta, privind solutionarea problemelor intampinate in absorbtia fondurilor alocate.
Din perspectiva dezvoltarii regionale in ansamblu, a fost dezbatuta evolutia institutionala a celor doua ADR, precum si perspectivele privind colaborarea dintre cele doua regiuni, respectiv dintre judetele care compun aceste regiuni europene. Regiunea Sud-Transdanubiana este formata din judetele Baranya, Somogy si Tolna, cu o populatie de circa un milion de locuitori, cel mai important oras fiind Pecs. Sediul ADR Sud-Transdanubiana este intr-un alt important oras din regiune, la Kaposvar.
Din anul 2012, colaborarea interregionala intre Regiunile Centru si Sud-Transdanubiana a intrat intr-o noua etapa, extinsa, prin participarea in proiectele europene I4FOOD, destinat cooperarii interregionale pentru dezvoltarea industriilor alimentare, ID:WOOD, destinat inovarii si dezvoltarii designului pentru clusterele din industria lemnului, DIFASS, destinat dezvoltarii asistentei financiare acordate IMM si a instrumentelor de finantare non-grant, dar si in proiectul Enterprise Europe Network, pentru crearea retelei de sprijin a IMM din Europa.
”Am discutat deschis cu partenerii nostri unguri si am ajuns la concluzia ca, desi exista multe deosebiri intre modul de organizare si functionare a celor doua Agentii, exista si multe similaritati, pe care trebuie sa le exploatam in folosul ambelor institutii. Este important ca fiecare dintre noi, ei in Ungaria, si noi in Romania, sa ne indeplinim menirea, aceea de a asigura dezvoltarea regiunilor in care actionam. Ne este de folos experienta lor in absorbtia fondurilor europene si am stabilit cateva teme importante pentru viitoarea noastra colaborare. Este clar ca Acordul de Parteneriat va fi reinnoit si vom cuprinde in acest document dezvoltarea de proiecte comune, finantate prin Programul INTERREG EUROPE 2014-2020, sau prin programele HORIZON 2020. Pe langa aceasta colaborare, vizam organizarea de evenimente cu caracter economic, in special pentru sectorul privat, dar si vizite si schimburi de experienta tematice, in asa fel incat expertii lor si ai nostri sa poata colabora eficient intr-o Europa in care granitele nu ar mar trebui sa constituie o problema”, a declarat, la finalul intalnirii bilaterale, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.