Dezvoltarea oraselor din Regiunea Centru prin Programul Operational Regional

Principalele localitati urbane din Regiunea Centru au la dispozitie peste 148 milioane euro, fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii municipiilor sau oraselor cu peste 10.000 locuitori. Finantarea se acorda prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 1, destinata sprijinirii dezvoltarii durabile a oraselor, prin formarea unor poli sau centre urbane. Fondurile prevazute pentru aceasta axa prioritara sunt distribuite prin trei sub-domenii de finantare, diferentiate in functie de tipul beneficiarilor eligibili. Prin aceste subdomenii se finanteaza planuri ample si integrate ce urmaresc dezvoltarea infrastructurii, a mediului social si a mediului de afaceri din mediul urban. Planurile Integrate de Dezvoltare Urbana sunt formate din 2, 3 sau mai multe cereri de finantare individuale, care contribuie impreuna la regenerarea socio-economica a arealelor urbane.

„Dezvoltarea, in Regiunea Centru, a unor orase cum sunt resedintele de judet si orasele ce au peste 10.000 de locuitori, face parte din obiectivele regionale stabilite prin Programul Regio. Vorbim despre areale urbane mari, ca Brasov, Mures, Sibiu, dar si despre municipii cum sunt Alba Iulia, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe si Toplita. Posibilitatea acestor orase de a accesa finantari consistente, a rezultat din dorinta de genera centre de stabilitate economico-sociala. Acesti poli si centre urbane vor crea premizele necesare atragerii de noi investitii si investitori, vor crea locuri de munca si vor atrage turisti, factori ce definesc dezvoltarea durabila. Beneficiile rezultate din implementarea proiectelor se vor concretiza in cresterea bunastarii cetatenilor fiecarui oras, iar efectelor se vor rasfrange si asupra comunitatilor invecinate. Concret, pana in acest moment, sase cereri de finantare, depuse de catre municipiul Alba Iulia, au fost deja contractate. Alte 12 proiecte ale municipiilor Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Toplita si Alba Iulia, cu o valoare solicitata spre finantare de peste 34 milioane euro se vor semna in cursul lunii decembrie 2010”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La nivelul Regiunii Centru polul de crestere desemnat la nivel national este municipiul Brasov si arealele de influenta ale acestuia, avand alocat pentru dezvoltare un buget de 74,3 milioane euro, fonduri nerambursabile. Polii de dezvoltare urbana sunt reprezentati la nivelul Regiunii Centru de municipiile Sibiu si Targu Mures si au alocat un buget de 29,72 milioane euro. Pentru categoria centrelor urbane au fost eligibile orasele sau municipiile cu peste 10.000 de locuitori, altele decat polii de crestere si polii de dezvoltare urbana, avand disponibil un buget de 44,58 milioane euro fonduri nerambursabile.

Un numar de patru cereri de finantare, ce fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, ce solicita peste 14 milioane euro, au fost depuse spre finantare pe subdomeniul Pol de crestere Brasov. Pe sub-domeniul Poli de Dezvoltare Urbana au fost depuse 7 cereri de finantare din Planurile Integrate de Dezvoltare Urbana ale municipiilor Targu Mures si Sibiu, cu o valoare a sumei solicitate de 23,88 milioane euro. Noua primarii de municipii au depus cereri de finantare pe subdomeniul Centre Urbane, din care patru, ce contineau 18 proiecte individuale, au fost eligibile si au trecut toate etapele de evaluare. Planurile integrate sunt formate din proiecte ce urmaresc reabilitarea strazilor si amenajarea spatiilor verzi, dezvoltarea unor centre sociale sau cresterea gradului de siguranta public.