Dezvoltarea mediului de afaceri local si regional, o prioritate a ADR Centru

In perioada 10-13 iunie 2015, Consiliul Judetean Sibiu organizeaza editia a II-a a Conferintei internationale ”Oportunitati de investitii in judetul Sibiu – INVEST IN SIBIU 2015”. In calitate de promotor si sustinator al finantarii mediului de afaceri regional si local, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru prezinta participantilor la eveniment principalele oportunitati de finantare si de dezvoltare a afacerilor, din fonduri europene. Informatiile furnizate de ADR Centru sunt sustinute de calitatea de Organism Intermediar avuta de Agentie in doua importante programe care asigura finantare nerambursabila pentru mediul privat, bazandu-se inclusiv pe apartenenta ADR Centru la reteaua Enterprise Europe Network, care faciliteaza imbunatatirea relatiilor de afaceri.

Unul din obiectivele strategice ale Consiliului Judetean Sibiu il reprezinta promovarea si dezvoltarea unei economii moderne si competitive, echilibrate si sustenabile. Dezvoltarea economica pe termen lung se bazeaza pe cateva axe strategice, intre care: crearea unei infrastructuri de locuire si afaceri moderne si competitive, cresterea performantei in industrie, prin cercetare-dezvoltare si imbunatatirea sistemelor informatice, modernizarea agriculturii, ce trebuie sa devina mai productiva si prietenoasa cu mediul si, nu in ultimul rand, prin impulsionarea industriilor si a turismului, care sa valorifice optim patrimoniul natural si cultural al judetului.

Consecventa misiunii sale de a asigura dezvoltarea echilibrata a intregii regiuni, ADR Centru sustine proiectele de investitii din judetul Sibiu. Astfel, doar la nivelul Programului Operational Regional 2007-2013, in judetul Sibiu au fost contractate 64 proiecte, a caror valoare totala este de circa 150 milioane euro. Cele mai importante investitii publice de la nivel judetean se concentreaza pe domeniul infrastructurii rutiere, unde sase proiecte au o valoare totala de 50 milioane euro, precum si in domeniul educational, unde opt proiecte au o valoare totala cumulata de peste 5,5 milioane euro. Tot din sfera publica fac parte investitiile din cadrul Polului de Dezvoltare Urbana Sibiu, unde inca opt proiecte beneficiaza de fonduri totale de peste 21 milioane euro. In ceea ce priveste investitiile din mediul privat, 28 de cereri de finantare au obtinut finantare de peste 46,5 milioane euro. Si domeniul turismului, considerat prioritar la nivel judetean, a atras fonduri nerambursabile, tot in opt proiecte, a caror valoare totala este de aproape 30 milioane euro. La toate acestea se adauga finantarile destinate imbunatatirii climatului social si a infrastructurii medicale.

Pe de alta parte, la nivelul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013 – din cadrul caruia ADR Centru gestioneaza doua axe la nivel regional – 60 de firme din judetul Sibiu au obtinut fonduri nerambursabile pentru derularea unor proiecte in valoare totala de aproape 30 milioane euro, pentru investitii in spatii de productie si pentru servicii moderne, in achizitia de echipamente si in cresterea productivitatii. Judetul Sibiu este deosebit de atractiv pentru mediul de afaceri si datorita fondurilor atrase pe proiecte de anvergura, cum ar fi investitiile in infrastructura de transport de nivel national, pe drumurile nationale, autostrazi si cai ferate, dar si in sistemele integrate de mediu. In plus, la nivelul judetului Sibiu activeaza si o importanta comunitate de afaceri, inclusiv a etnicilor germani, PIB din judet fiind de aproape 12.000 euro pe locuitor, in timp ce valoarea exporturilor este apropiata de 5.000 euro/locuitor, conform datelor Consiliului Judetean.

Atractivitatea judetului Sibiu pentru dezvoltarea investitiilor si a afacerilor este tema centrala a dezbaterilor din cadrul Conferintei INVEST IN SIBIU 2015 si constituie si punctul central al prezentarii ADR Centru. Pentru a veni in sprijinul potentialilor solicitanti de fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programele Operationale 2014-2020, Agentia se preocupa de transferul noilor informatii privind posibilitatile de investitii, pe baza experientei dobandite prin implementarea POR si POSCCE 2007-2013, pe prezentarea proiectelor de succes si a metodelor prin care au fost depasite eventualele probleme intampinate pe parcursul derularii acestora. Nevoia de informare a potentialilor beneficiari de fonduri nerambursabile este foarte mare.

Vorbind despre tema sustinuta de ADR Centru in cadrul Conferintei de la Sibiu, domnul director general Simion Cretu a precizat: ”Un aspect important al noii perioade de programare, in cadrul careia au fost deja lansate patru programe operationale, il constituie corelarea viitoarelor finantari europene pentru anii 2014-2020, pe principalele directii de dezvoltare vizate de Uniunea Europeana: Competitivitatea, Oamenii si societatea, Infrastructura si Resursele, dar si Spatiul rural. De aceea, am axat prezentarile noastre pe cateva paliere, respectiv pe prezentarea stadiului de implementare a programelor europene in perioada 2007-2013, pe prezentarea unor probleme intampinate, dar si a proiectelor de succes din perioada care se incheie in acest an. Am inclus si sublinierea legaturilor dintre toate programele operationale, astfel incat sa maximizam impactul multiplicarii de informatii. Aceasta actiune va sustine, cu siguranta, activitatea noastra institutionala de coordonare a finantarilor nerambursabile, in asa fel incat, la finalul anului 2015, gradul de absorbtie a fondurilor nerambursabile gestionate de noi si alocate regiunii sa depaseasca valoarea de 80%, pentru ca atunci vom avea certitudinea ca vom demara cu succes noile proiecte finantabile pana in 2020”.

Realizarea de contacte si concretizarea acestora in parteneriate de afaceri intre companii, Burse ale oamenilor de afaceri, precum si realizarea de schimburi de experienta intre companii sunt obiectivele specifice ale evenimentului de la Sibiu, care se desfasoara in aceasta perioada si care este conceput ca un Targ international de investitii si finantari. La intalnirile de lucru desfasurate la Sibiu organizatorii estimeaza o participare de peste 200 de oameni de afaceri, dar si jurnalisti precum si reprezentanti ai administratiei publice locale.

Atasam Prezentarea sustinuta de ADR Centru in cadrul Conferintei Internationale ”Oportunitati de investitii in judetul Sibiu”, cu mentiunea ca aceasta se va regasi si pe site-ul CJ Sibiu.