Dezbateri pe tema digitalizării educației în Regiunea Centru

Cei mai buni participă la o vizită de studiu la Bruxelles

EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alături de structura gazdă – Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și în parteneriat cu Agora Debate și Inspectoratele Școlare Județene din regiune, vor organiza în lunile septembrie – octombrie 2021, o serie de dezbateri pe tema digitalizării educației. La dezbateri pot participa liceenii și studenții din unitățile de învățământ urbane sau rurale din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, alături de profesori coordonatori. Cele mai bune echipe de elevi și studenți vor participa apoi la o vizită de studiu la Bruxelles, realizată cu sprijinul Comisiei Europene în România. Pe parcursul vizitei, echipele vor discuta cu reprezentanții UE din diverse instituții europene, pe marginea celor mai importante propuneri rezultate din dezbateri.

”Criza provocată de pandemia COVID-19 a impus adaptarea rapidă a sistemelor de educație la era digitală, fiind foarte importantă utilizarea tehnologiilor digitale. Prin această activitate propusă de centrul EUROPE DIRECT susținem dezvoltarea unor aspecte importante pentru studiul online, cum este crearea de conținut de calitate. La nivelul Regiunii Centru, gestionăm prin ADR Centru, peste 100 de proiecte prin care am alocat 145 milioane euro fonduri europene nerambursabile pentru investiții în infrastructura de educați, în echipamente digitale și mobilier pentru unitățile de învățământ. Prin aceste dezbateri, lucrăm cu cei care pe parcursul pandemiei au trebuit să se adapteze sistemului online de studiu – elevi, studenți, profesori, iar soluțiile oferite de ei le vom transmite reprezentanților Comisiei Europene, pentru a îmbunătății tranziția către un sistem educațional digital eficient, adaptat nevoilor regionale” a declarat domnul Simion Crețu, director General ADR Centru.

Din dorința de a stimula implicarea tinerilor în acest gen de activități, de a-i ajuta să-și dezvolte gândirea analitică și de a fi mai bine pregătiți pentru viitor, Centrul EUROPE DIRECT Regiunea Centru a propus organizarea acestei competiții de dezbateri de tema digitalizării, respectiv pe Prioritatea Comisiei Europene ”O Europă pregătită pentru era digitală”. Echipele înscrise în dezbaterile #DigitalEU vor pune accentul pe trecerea de la sistemul clasic de predare la cel on-line, provocările întâlnite, exemplele de bune practici și propunerile de îmbunătățire a sistemului de predare online la noi în țară.

Modalitatea de desfășurare a dezbaterilor: 

Pot participa elevii de liceu, atât din mediul urban, cât și rural, precum și studenții ce frecventează cursurile unei universități localizate în Regiunea Centru. Înscrierea se va face de către profesorul coordonator, echipele fiind constituite dintr-un număr de 3 elevi/2 studenți și un profesor coordonator pentru fiecare echipă. La începutul lunii septembrie toți cei înscriși vor primi tematica de dezbatere, iar în 14-15 septembrie participanții înscriși se vor întâlni online cu organizatorii și reprezentanții Agora Debate, pentru mai multe detalii despre pregătirea competiției.

Termenul limită de înscriere a echipelor este 27 august 2021.

Formularul de înscriere pentru elevi poate fi accesat la link-ul https://forms.gle/smDPMhMn6hyrM2tY7.

Formularul de înscriere pentru studenți este disponibil la link https://forms.gle/hGWB3PVbgmk65VT38.

Calendar activități:

  • Înscriere echipe: până în 27 august 2021.
  • Perioadă de documentare: septembrie 2021
  • Debate-uri regionale –  1-15 octombrie – un debate/competiție – pentru toate echipele de elevi câștigătoare la etapa județeană și o competiție între echipele universităților.
  • Excursie la Bruxelles-  Noiembrie 2021

Alte detalii organizatorice:

Pentru elevi: formatul dezbaterilor vor fi World Schools – 6 minute per discurs. Echipele participante vor fi formate din 3 elevi și un profesor coordonator. Dacă sunt mai multe echipe desemnate de la nivelul unui liceu, se va organiza o dezbatere la nivelul liceului, pentru a desemna echipa ce va participa la etapa județeană. La etapa județeană vor participa echipele selectate din județ, fiind o dezbatere online. Un juriu va desemna cea mai bună echipă, care va participa la competiția regională. Competiția regională se va desfășura între echipele câștigătoare la nivel de județ și va fi difuzată online. Cele mai bune 3 echipe – debateri și profesor coordonator, vor participa la o vizită de studiu la Bruxelles.

Pentru studenți: formatul dezbaterilor va fi British Parliamentary – 7 minute per discurs. În cazul în care sunt mai multe echipe de studenți înscriși la dezbateri, la nivel de Universitate și județ, se va organiza o dezbatere online la nivel județean între echipe, iar un juriu va selecta cea mai bună echipă. Echipele participante vor fi formate din 2 studenți și un profesor coordonator. Dacă există o singură echipă desemnată la nivel de universitate și județ, aceasta va intra direct în etapa regională. Competiția regională de dezbateri studențești va fi difuzată online, iar cea mai bună echipă – studenți și coordonator-va participa alături de echipele de elevi câștigătoare, la vizita de studiu la Bruxelles.

Vizita de studiu la Bruxelles:

Va fi un grup de 20 persoane – elevi, studenți, profesori, reprezentanți Centru și parteneri, care vor participa la vizita de studiu  ce va avea o durată de 4 zile. Pe parcursul acestei vizite, Comisia Europeană în România va asigura lectorii și vizitele în cadrul instituțiilor europene. Programul final al vizitei se va transmite participanților cu cel mult o săptămână înaintea plecării. În cazul în care, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, nu va putea efectua vizita la Bruxelles, organizatorii vor propune o activitate similară.

Context european:

Conform Eurostat 2019, multe familii cu venituri mici nu au acces la calculatoare, iar accesul la internet în bandă largă variază foarte mult de la un stat membru la altul, în funcție de mijloacele financiare. În același timp, mai mult de 1 din 5 tineri din UE nu reușește să atingă un nivel minim de competențe digitale. În urma unei consultări publice pe tema educației digitale, coordonată de Comisia Europeană în 2020, a rezultat că aproximativ 60% din respondenți nu folosiseră instrumente de învățare la distanță și online înainte de criză. Același studiu subliniază necesitatea ca resursele pedagogice și conținutul online să fie mai relevant, mai interactiv și mai ușor de utilizat. Peste 60% din respondenți au fost de părere că și-au îmbunătățit competențele digitale în timpul crizei și peste 50% din aceștia doresc să și le aprofundeze.

 Alba Iulia, 29.07.2021