Creatie si identitate culturala romaneasca in inima Europei

Avand in vedere bunele relatii de colaborare dintre Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, va prezentam un rezultat deosebit al ADDJB, care a finalizat cu succes proiectul „Rupea-Cohalm: creatie si identitate culturala romaneasca”. Acest proiect a fost derulat de catre ADDJB in perioada iunie-august 2008, fiind finatat de catre Institutul Cultural Roman, prin Programul Cantemir. Organizatorii au apreciat ca, prin rezultatele sale, aceasta initiativa a contribuit la promovarea zonei Rupea, a judetului Brasov si a intregii regiuni la nivel international.

La sfarsitul lunii august, in landul german Brandenburg, peste 500 de participanti au fost prezenti la o suita de evenimente culturale organizate de catre ADDJB in cadrul proiectului „Rupea-Cohalm: creatie si identitate culturala romaneasca”. In plus, utilizatorii internetului din intreaga lume pot fi acum mult mai aproape de identitatea romaneasca din Transilvania, accesand site-ul de promovare culturala www.rupea-cohalm.eu, lansat cu aceasta ocazie.

Principalii parteneri ai proiectului cultural brasovean au fost Mancom GmbH si IBA-SEE Furst Pucklerland, care au facilitat prezenta la manifestarile de schimb intercultural a unor importanti lideri germani, printre care s-a remarcat personalitatea marcanta a doamnei Gerlinde Stobrawa, vicepresedinta Landestag-ului Brandenburg (Parlamentul regional al acestui land). Toti cei prezenti la intalnire au beneficiat de multe materiale de promovare a intregii zone centrale a Romaniei, furnizate de catre Ambasada Romaniei la Berlin, Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” de laBerlin si Biroul de Informare si Promovare Turistica din capitala Germaniei, coordonat de MIMMCTPL.
Proiectul „Rupea-Cohalm: creatie si identitate culturala romaneasca” se alatura altor initiative ale ADDJB, pentru dezvoltarea si promovarea microregiunii Rupea (formata din localitatile Rupea, Bunesti, Cata, Hoghiz, Homorod, Jibert, Racos, Ungra si Ticusu). Cea mai importanta dintre aceste initiative ale ADDJ Brasov este Proiectul pilot de Dezvoltare Locala Rupea-Cohalm, coordonat de Consiliul Europei. Toate aceste proiecte au in comun interesul pentru protejarea si valorificare eficienta a resurselor de patrimoniu cultural si natural din microregiunea Rupea, o zona extrem de diversificata la nivelul intregii Regiuni Centru. Toate demersurile vizeaza cresterea vizibilitatii zonei si valorificare economica a insemnatului potential economic de care dispune aceasta grupare de localitati. Cea mai importanta dintre aceste resurse este Cetatea Rupea, care, fiind extrem de reprezentativa si foarte cunoscuta a imprumutat imaginea sa si logo-ului de promovare a intregii zone. Reabilitarea acestui monument istoric, propusa prin proiectul „Reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice in orasul Rupea”, depus in vederea finantarii prin DMI 5.1, din cadrul Axei Prioritare 5 a Programului Operational Regional, poate deveni motorul dezvoltarii intregii microregiuni.