Cerere mare de instruiri pe fonduri nerambursabile

Mai multe sesiuni de instruire pe tematica fondurilor nerambursabile – dorinta exprimata constant de solicitantii de finantare europeana! Iar Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru a raspuns aces-tei nevoi prin seminarul organizat pentru prezentarea politicilor agricole 2014-2020. Seminarul a fost mode-rat de catre domnul Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba, domnul Ioan Sincu, director general adjunct al Centrului Regional de Plaţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit 7 Centru Alba Iulia, precum si domnul Mihai Pocanschi, director al Departamentului Planificare si Proiecte Regionale din cadrul ADR Centru. Peste 70 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale din mediul rural, persoane fizice, consultanti sau specialisti in agricultura au participat la seminar si au subliniat ca e nevoie sa se discute punctual, pe categorii de beneficiari, cu cei ce gestioneaza fondurile nerambursabile.

Seminarul „Politici şi instrumente pentru cresterea si dezvoltarea durabila a zonelor rurale” este parte componenta a unei campanii de informare mai ample desfaşurata de ADR Centru prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru si prin proiectul “GRISI PLUS – Geomatica si Solutii Informatice pentru Zonele Rurale”. Exemple de proiecte din mediul rural implementate cu succes de catre alte tari ale Uniunii Europene, lectii invatate din perioada de finantare nerambursabila 2007-2013, dar si prioritatile de finantare nerambursabila pentru mediul rural, ce vor fi stabilite pentru viitoarea perioada de programare financiara 2014-2020, au fost principalele subiecte prezentate in cadrul acestui seminar. Utilizarea instrumentelor geomatice pentru imbunatatirea atractivitatii teritorii-lor rurale, respectiv proiectarea dezvoltarii in timp a unor teritorii si aplicatiile practice in agricultura si dezvoltarea rurala, au mentinut interesul celor prezenti, interesati de posibilitati de finantare a unor proiecte de acest tip.

”Pe parcursul perioadei 2014-2020, vom avea la dispoziţie, ca tara, peste 7,1 miliarde euro fonduri europene pentru dezvoltarea mediului rural. Pe langa aceste fonduri alocate de catre Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei va adauga cofinanţarea naţionala de 20%, respectiv 1,4 miliarde euro. In cazul fondurilor ce urmeaza sa fie platite prin APIA, Uniunea Europeana a majorat fondurile la 12,6 miliarde pentru viitorul exercitiu financiar. La nivelul Romaniei, acest lucru se datoreaza cresterii suprafetelor agricole, declarate la APIA si care pot beneficia de subventiile europene. In mod concret, autoritatile preconizeaza ca primele masuri de finantare pentru exercitiul financiar 2014-2020, se vor putea accesa incepand cu luna octombrie 2014”
, a declarat domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru.

Conform estimarilor reprezentanţilor APDRP, in urmatoarea perioada vor fi alocate sume mai mari pentru masurile de sprijin referitoare la: Dezvoltarea satului romanesc, Dezvoltarea exploatatiilor agricole, Procesarea produselor agricole, Instalarea tinerilor in mediul rural ca sefi de exploatatii, Incurajarea activitatilor turistice, Infiintarea IMM-urilor in mediul rural, dar si Infiintarea si consolidarea grupurilor de actiune locala. Sunt propuse de asemenea si crearea de subprograme ce vizeaza alocarea de fonduri nerambursabile pentru organizarea lantului alimentar, micii fermieri, viticultura si agricultura ecologica.

Pentru orice intrebare referitoare la politicile şi structurile europene, legislaţia europeana, drepturile fiecarui cetatean, initiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finantari sau de a studia in Uniune, sau orice alt tip de informaţie legat de activitatea Uniunii Europene reprezentantii ADR Centru pot fi contactati la tel 0358/403121, puteti transmite e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.