Oportunitatile de finantare nerambursabile in domeniul culturii pentru perioada 2014-2020, au fost promovate in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Peste 70 de persoane s-au inscris pe parcursul scurtei perioade disponibile de inscriere si au participat la evenimentul ce s-a axat pe furnizarea de informatii punctuale privind fondurile nerambursabile disponibile in domeniul culturii. Evenimentul a fost organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru, in colaborare cu Biroul Europa Creativa si Punctul Europa pentru Cetateni, ce functioneaza in cadrul Ministerului Culturii si cu sprijinul Primariei Municipiului Sibiu.
Evenimentul, care s-a desfasurat la Primaria Municipiului Sibiu in data de 11 iunie 2014, a reunit reprezentanti ai ONG-urilor si asociatilor implicate in diverse domenii culturale, din mediul audio-vizualului, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, precum si reprezentanti din mediul universitar, atat din Regiunea Centru, cat si din regiunile invecinate. Tematica evenimentului, finantari comunitare in domeniul culturii prin programele europene ”Europa Creativa” si ”Europa pentru Cetateni” a starnit interesul tuturor celor prezenti, care au primit raspunsuri si exemple de la specialistii invitati care au prezentat programele.
”Patrimoniul cultural al unei societati, atat arhitectonic, cat si cel literar, muzical, sau popular, este una dintre cele mai durabile valori ce poate consolida un popor, ii inspira mandrie si ilustreaza evolutia in timp a unei natiuni. Investitiile in produsele culturii romanesti sunt printre putinele valori care trec testul timpului si raman ca martori ai evolutiei noastre, pentru generatiile viitoare. De aceea, ADR Centru sustine prin diverse proiecte si finantari nerambursabile, alaturi de diversii parteneri, mare parte dintre ei implicati activ in derularea de finantari publice, promovarea si reabilitarea culturii din Regiunea Centru. In ultimii ani, investitiile din acest domeniu se pot vedea peste tot in Regiunea Centru, in cetati si obiective de patrimoniu istoric si cultural restaurate, in manifestari culturale de exceptie, precum si in infrastructura turistica dezvoltata si imbunatatita”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Conferinta a fost coordonata de reprezentantii ADR Centru, alaturi de gazdele din Sibiu, doamna Stela Matioc, din partea Primariei municipiului si domnul Constantin Chiriac, din partea Teatrului National ”Radu Stanca” din Sibiu. Finantarile disponibile prin programul Europa Creativa 2014 – 2020 – subprogramul ”Cultura”, au fost prezentate de doamna Bianca Floarea, coordonator in cadrul Biroului Europa Creativa Romania, reprezentant al Ministerului Culturii. Fondurile disponibile prin subprogramul ”Cultura” se adreseaza teatrelor, muzeelor, operelor, galeriilor, centrelor de dans, asociatiilor si fundatiilor culturale, centrelor culturale, scolilor si universitatilor, editurilor, firmelor de design si altor tipuri de business creativ, autoritatilor publice. Prezentarea acestui subprogram a pus accent pe dezvoltarea proiectelor de cooperare europeana, traduceri literare, retele si platforme europene. Reprezentantii Muzeului Astra si Bruckenthal au retinut atentia celor prezenti cu experiente si exemple de cooperare culturala europeana prin Programul Cultura si cateva si recomandari pentru viitorii aplicanti la Europa Creativa.
Programul de finantare nerambursabila ”Europa pentru cetateni” a fost prezentat de doamna Gabriela Nicolau, expert in cadrul Punctului Europa pentru Cetateni Romania din cadrul Ministerului Culturii. Acest program promoveaza cetatenia europeana activa prin implicarea societatii civile in construirea unei Europe unite, bazata pe valori istorice si rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural si pe concepte precum toleranta, solidaritatea, democratia, egalitatea de sanse si intelegerea reciproca. Termene limita, activitati finantate si cerintele programului au fost cateva din punctele atinse in cadrul acestei prezentari.
Concluziile acestei intalniri au fost dezbatute de reprezentantii Centrului Europe Direct Regiunea Centru ce au multumit celor aproape 80 de participanti, si au precizat ca, in toamna, dupa stabilirea resurselor europene disponibile pentru investitii in dezvoltarea regionala, va fi organizat un alt eveniment, in care vor fi prezentate fondurile disponibile, precum si institutiile care le gestioneaza. Alte detalii ale acestui eveniment, alaturi de informatii referitoare la concursuri, evenimente si produse realizate in cadrul Centrului le puteti gasi pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro sau pe pagina de Facebook.