Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in cooperare cu Germany Trade and Invest (GTaI), au organizat, in perioada 19-22 mai 2015, mai multe intalniri ale oamenilor de afaceri romani si germani, in cadrul unei importante misiuni economice in Transilvania. La buna desfasurare a acestor evenimente au colaborat Camera de Comert si Industrie Brasov, ADR Nord-Vest si Reprezentanta din Regiunea Centru a Landului Brandenburg. Delegatia germane a reprezentat companii si organizatii din landurile Brandenburg, Turingia si Saxonia-Anhalt. Misiunea economica a fost organizata sub egida retelei europene Enterprise Europe Network.
Realizarea de contacte si concretizarea acestora in parteneriate de afaceri intre companiile straine participante si cat mai multe firme din Transilvania au fost obiectivele principale ale unei suite de evenimente, ce au inclus Burse ale Oamenilor de Afaceri, vizite la proiecte finantate din fonduri structurale, precum si realizarea de schimburi de experienta cu organizatii din domenii similare. Vizita delegatiei germane in Transilvania a debutat la Cluj Napoca, in data de 19 mai, unde au participat circa 70 de persoane. La intalnirile B2B desfasurate la Alba Iulia, in 20 si 21 mai, au participat peste 50 de oameni de afaceri, dar si jurnalisti precum si reprezentanti ai administratiei publice locale. La Sibiu, peste 40 de reprezentanti ai companiilor locale, dar si din judetele limitrofe, au discutat despre imbunatatirea relatiilor de afaceri intre firmele germane si cele romanesti.
Organizatia Germany Trade & Invest (GTaI), este afiliata Ministerului Federal al Economiei din Germania si reprezinta Agentia care se ocupa cu dezvoltarea investitiilor germane atat peste hotare, cat si chiar in interiorul Germaniei. Intalnirile de lucru dintre investitori au beneficiat si de sprijinul Agentiei de Dezvoltare Economica (LEG) a Landului Turingia, dar si de organizatiile membre ale retelei Enterprise Europe Network. In Regiunea Centru, din aceasta retea face parte ADR Centru, iar din Landul Brandenburg a participat Agentia Viitorului Brandenburg (ZAB).
Germanii au prezentat oportunitati de afaceri din regiunile lor si, in contrapartida, au luat cunostinta despre oferta economica autohtona. La evenimentele de tip Bursa Oamenilor de Afaceri romani si germani, desfasurate in cele trei orase transilvane, temele de interes si schimburile de informatii intre companii au reprezentat domeniile: constructiile civile si industriale, constructiile de case din lemn, furnizarea de produse din lemn, productia de articole de mobilier, fabricarea de articole de imbracaminte si formarea profesionala. Practic, in timpul celor 4 zile de reuniuni si vizite de lucru la proiecte, au avut loc circa 100 de intalniri punctuale intre companii din judetele Cluj, Bihor, Bistrita, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu si Hunedoara, dar si din Iasi, Bucuresti sau din alte zone ale tarii.
Daca unii dintre membrii delegatiei germane stiau care este potentialul economic al Romaniei – deoarece au deja contracte in derulare cu partenerii romani, in special in domeniul energiilor regenerabile si al industriei lemnului, datorita preocuparilor de dezvoltare ale ADR Centru – marea majoritate a afaceristilor germani au fost placut surprinsi de oportunitatile economice din zona centrala a Transilvaniei. Bine sustinuta si de infrastructura, oferta romanilor a fost atat de bine primita de germani, incat in unele situatii au fost discutate inclusiv conditiile incheierii unor contracte, iar in alte situatii s-au stabilit ancore in vederea derularii unor alte misiuni economice, in cel mai scurt timp. Pe de alta parte, ca potentiala piata de afaceri, Germania de Est este interesanta datorita infrastructurii sale foarte bine dezvoltate, datorita pozitiei sale strategice in inima Europei, datorita ofertei sale in domeniul fortei de munca inalt calificate, dar si datorita productivitatii sale aflate in continua crestere.
De altfel, domnul director executiv Peter Alltschekow, conducatorul delegatiei germane si manager al sectiunii ”Est” din cadrul GTaI, care a coordonat primele Conventii de Twinning dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, inca din anul 2002, a considerat ca in acest an, cand se implinesc 25 de ani de la reunificarea Germaniei, se vor extinde colaborarile si cu celelalte landuri federale din Germania. Tot liderul delegatiei germane a explicat ca nu se stiu foarte multe lucruri in Germania despre oamenii de afaceri romani, sau despre oricare alt judet al Romaniei, dar agentiile de dezvoltare din cele doua tari au un rol major in interconectarea acestora. Informatiile se disemineaza ulterior in teritorii, in judete, apoi se stabilesc contactele si de abia in final se lucrurile se concretizeaza in colaborari si contracte.
”Aspectele discutate la Alba Iulia cu oamenii de afaceri completeaza activitatile noastre orientate spre dezvoltarea economica a judetelor din Regiunea Centru. In cadrul acestor intalniri, specialistii participanti au prezentat modul in care firmele romanesti pot profita de o investitie realizata intr-unul din Landuri Federale din estul Germaniei. Judetele din centrul tarii sunt foarte apreciate de catre investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care in aceste judete s-au mai organizat misiuni economice germane, atat sub coordonarea GTaI, cat si a Landului Brandenburg. Partenerii nostri au remarcat cat de mult s-a dezvoltat intreaga Transilvanie si au considerat ca noile contacte de afaceri se vor concretiza cat mai curand in colaborari dintre firmele germane si romanesti. Credem ca tarie ca mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai informat si mai bine pregatit competitie pe pietele internationale”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
”Regiunea Centru a avut si are un parteneriat foarte bun cu landul Brandenburg. Este insa nevoie ca acest parteneriat sa fie dezvoltat, sa atragem si alte landuri germane in aceasta cooperare si sa implicam firmele sa lucreze intre ele, ca sa foloseasca inclusiv investitiile realizate cu fonduri europene. Aparitia si dezvoltarea firmelor cu capital german din judetele din inima Transilvaniei evidentiaza asemenea colaborari. Cand noii parteneri cauta domenii de investitii, intotdeauna merg pe urma celor dinaintea lor, care au recomandari bune si care au avut o colaborare buna cu ADR Centru, sau cu alte organizatii, dar si cu administratia publica. In plus, in judetele din Transilvania am gasit un mediu prietenos de afaceri. Cea mai buna promovare pe care si-o fac romanii in Germania vine din Regiunea Centru”, a declarat directorul GtaI, domnul Peter Alltschekow.
La evenimentul de la Cluj-Napoca invitatii au fost primiti de conducerea ADR Nord-Vest, precum si de reprezentantii administratiei publice locale: Prefectul judetului, domnul Gheorghe Ioan Vuscan, Primarul municipiului Cluj Napoca, domnul Emil Boc si Consilierul Presedintelui Consiliului Judetean Cluj, domnul Kerekes Sandor.
La evenimentul de la Alba Iulia au participat si au adresat un cuvant de salut invitatilor reprezentantii administratiei publice locale: domnul Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba si domnul Nicolaie Moldovan, City-managerul municipiului, dar si domnul Stefan Wacker, Directorul SC Star Transmission SRL.
La Sibiu au fost prezenti si au vorbit cu investitorii Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, domnul Ioan Cindrea, care este si Presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, Prefectul judetului, domnul Ovidiu Ioan Sitterli, doamna Astrid Fodor, in calitate de primar desemnat al municipiului Sibiu, domnul Aurel Gheorghe Aldea, Presedintele CCI Sibiu, precum si domnul Dr. Wiegand Fleischer, Administrator al Clubului Economic German din Transilvania