Comisia Europeana a demarat la sfarsitul lunii martie un proces de consultare publica avand ca obiect revizuirea legislatiei europene privind respectarea si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala la vama, informeaza Departamentul pentru Afaceri Europene. Executivul Uniunii Europene, in colaborare cu statele membre, a realizat o revizuire a Regulamentului nr. 1383/2003 referitor la interventia autoritatilor vamale asupra marfurilor suspectate ca aduc atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuala si la masurile care trebuie aplicate in cazul acestor marfuri.
Demersul urmareste imbunatatirea actiunilor vamale impotriva produselor contrafacute, considerate periculoase pentru consumatori.
Romania sustine revizuirea cadrului legal in scopul unei mai bune aplicari si protejari a drepturilor de proprietate intelectuala la vama si sprijina adoptarea unor masuri ferme impotriva contrafacerii. Astfel, initiativa Comisiei Europene privind lansarea consultarii publice va fi inclusa pe agenda viitoarei reuniuni a Grupului de lucru national privind proprietatea intelectuala, coordonat de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Pe baza rezultatelor consultarii publice cu factorii interesati, Comisia va elabora o propunere de Regulament al Consiliului UE si al Parlamentului European in domeniul aplicarii si protejarii drepturilor de proprietate intelectuala la vama, care va inlocui vechiul Regulament nr.1383/2003.
Propunerea va influenta mai multe sectoare, in principal uniunea vamala si domeniile conexe drepturilor de proprietate intelectuala, si mai multe domenii cum ar fi: comertul, piata interna, justitia si afacerile interne, agricultura, concurenta, protectia consumatorilor, cultura, intreprinderile, sanatatea publica si cercetarea.
Executivul comunitar asteapta, pana la data de 25 mai 2010, contributii din partea actorilor interesati si, in mod special, de la:
- titularii de drepturi de proprietate intelectuala si de la asociatiile de profil;
- operatorii economici, in general, si in particular de la cei care furnizeaza servicii in domeniul comertului international de marfuri (transportatori, expeditori, declaranti vamali, beneficiari ai procedurilor vamale, detinatori de antrepozite etc.);
- consumatori;
- alti potentiali actori interesati.