Pentru pregatirea absorbtiei fondurilor europene din perioada 2014-2020, ADR Centru a organizat la Alba Iulia Adunarea Generala a Directorilor generali ai ADR-urilor din tara.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, in perioada 1-2 aprilie 2015, in municipiul Alba Iulia, intalnirea de lucru a conducerilor Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din Romania. Aceasta reuniune de lucru s-a desfasurat in contextul Anului European al Dezvoltarii si a avut ca tema principala armonizarea activitatilor ADR-urilor din Romania, tinand cont de finalizarea implementarii POR 2007-2013 si a POSCCE 2007-2013, dar si de pregatirea la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare pentru lansarea Programului Operational Regional 2014-2020. In cadrul reuniunii de la Alba Iulia a fost aleasa si noua conducere a Asociatiei ROREG, a Agentiilor de Dezvoltare Regionala din Romania.
In cadrul acestui eveniment au fost dezbatute aspecte privind stadiul implementarii Programelor Operationale care au finantat proiecte in Regiunea Centru. De fapt, conducerile Agentiilor de Dezvoltare Regionala din Romania au analizat situatia de la nivelul fiecarei regiuni, atat pe programul REGIO, cat si al proiectelor finantate prin POS CCE, in calitate de Organisme Intermediar de finantare. Discutiile au vizat si informatii actualizate referitoare la implementarea proiectelor regionale in care fiecare ADR are calitatea de beneficiar. Cu partenerii din celelalte regiuni de dezvoltare au fost purtate discutii privind corelarea activitatilor de evaluare si selectie a proiectelor, a sistemului de implementare si monitorizare a proiectelor contractate, precum si despre metodele de comunicare. Participantii au dezbatut intens pregatirile fiecarui ADR pentru demararea POR 2014 – 2020. Aceste activitati presupun pregatirea sistemului de accesare a fondurilor – a ghidurilor destinate solicitantilor, a procedurilor de lucru si a resurselor necesare. Fondurile nerambursabile din cadrul POR 2014-2020 vor fi implementate pe baza unui nou Acord de delegare de atributii, incheiat intre MDRAP si fiecare ADR, care va include contracte de Asistenta Tehnica si documente conexe. Impor-tant este faptul ca directorii ADR-urilor din Romania au convenit sa aiba o abordare unitara si comuna asupra procedurilor si modalitatilor de abordare a noilor programe de finantare din perioada 2014-2020.
”Un aspect foarte important al intalnirii noastre l-a reprezentat revigorarea si dezvoltarea activitatii RO-REG. Am vorbit despre actualizarea documentelor constitutive ale Asociatiei si am ales noua conducere a acestui organism. Salut alegerea noii conduceri a Asociatiei si doresc sa-i asigur pe colegii mei de intregul sprijin necesar pentru desfasurarea activitatii lor. Este foarte bine ca ne-am coordonat punctele de vedere, deoarece obiectivul nostru comun il constituie dezvoltarea activitatii de promovare a regiunilor si de atragere a noi investitii. Am vorbit si despre realizarea unor proiecte de interes comun si de cooperarea inter-regionala, cu accent pe implementarea de proiecte bilaterale. Dupa ce am dezbatut felul in care am imple-mentat fiecare dintre noi programele POR 2007-2013 si POSCCE 2007-2013, am analizat problemele intampinate si am vazut fiecare ce solutii au fost adoptate, in asa fel incat sa atingem rezultatele asteptate. Iar principalul rezultat al activitatii noastre il constituie dezvoltarea regiunilor in care activam, cu fonduri nerambursabile, pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
”Aveam nevoie de aceasta intalnire pentru a revitaliza activitatea Asociatiei ROREG si ma bucur ca am fost cu totii invitatii Regiunii Centru. Consider ca trebuie sa devenim o forta la nivel national, tinand cont de experienta pe care am dobandit-o in acesti peste 16 ani de functionare. Avem nevoie de coordonare si este necesara comunicarea catre public a activitatilor pe care le desfasuram. Din acest punct de vedere am decis sa actionam concentrat si sa folosim judicios, fiecare Agentie, avantajele pe care le-am obtinut prin multa munca, dar si sa optimizam experienta celorlalti colegi. Vom incerca sa facem lobby pentru a imbunatati procesul de dezvoltare regionala si pentru a obtine resurse cat mai importante pentru acest proces”, a declarat domnul Sorin Maxim, noul presedinte al Asociatiei ROREG, directorul ADR Vest.
Informatii de Background
Asociatia Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala „ROREG” este un organism neguvernamental care isi propune sa actioneze activ pentru atragerea de investitii si dezvoltarea de proiecte, sa asigure reprezenta-tivitea in relatia cu institutiile nationale si internationale, sa sustina si sa imbunatateasca atitudinea favorabila dezvoltarii regionale, in randul administratiei publice locale si centrale, altor institutii si organizatii de interes public. Activitatea acestei asociatii este in primul rand orientata in folosul cetatenilor din Romania, care trebuie sa beneficieze in mod real de avantajele oferite de atragerea de fonduri nerambursabile prin activitatea celor opt ADR din tara.
Noul presedinte al Asociatiei ROREG a fost ales domnul Sorin Maxim (ADR Vest), iar vicepresedinti sunt doamna Luminita Mihailov (ADR Sud-Est) si domnul Simion Cretu (ADR Centru). Secretariatul Asociatiei ROREG va fi asigurat in urmatoarea perioada de ADR Nord-Est sub coordonarea d-lui Vasile Asandei. In cel mai scurt timp, Asociatia ROREG isi va deschide un birou de lucru la Bucuresti.
La reuniunea de la Alba Iulia au participat directorii generali ai ADR Nord-Est – Vasile Asandei, ADR Sud-Est – Luminita Mihailov, ADR Sud-Muntenia – Liviu Musat, ADR Bucuresti-Ilfov – Dan Nicula, ADR Vest – Sorin Maxim si directorul general ADR Centru. Doua Agentii si-au desemnat, in calitate de reprezentanti la aceasta Adunare generala a Asociatiei ROREG, pe sefii departamentelor de implementare a POR, respectiv d-na Sanda Catana (ADR Nord Vest) si dl. Dorian Delureanu (ADR Sud-Vest). De asemenea, au fost prezenti si reprezentanti ai managementului din aceste Agentii de Dezvoltare.