Ambasadorii tarilor europene au vazut concret unde si cum s-au cheltuit fondurile europene!

La invitatia Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, care deruleaza campania ”Yes, we care!” (”Da, ne pasa!”), pentru familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la Bucuresti cu proiectele finantate din fonduri europene in Romania, o delegatie de ambasadori si reprezentanti oficiali din Slovacia, Irlanda, Cipru si Polonia a vizitat judetul Alba la sfarsitul saptamanii trecute. Excelentele lor Jan Gabor, Ambasadorul plenipotentiar al Slovaciei, Derek Feely, Ambasadorul plenipotentiar al Irlandei, Dimitris Hatziargyrou, Ambasadorul plenipotentiar al Ciprului, alaturi de doamna Monica Loloiu, Consilier in cadrul Reprezentantei CE (RCE) la Bucuresti si domnul Arkadiusz Michoński, Consilier Ministerial la Ambasada Poloniei, au vazut, in total, 11 proiecte finantate prin Instrumentele Structurale in Alba Iulia, Aiud si Pianu. Astfel au fost observate nemijlocit rezultatele concrete obtinute in urma derularii initiativelor finantate prin trei importante programe de finantare: pentru investitii in dezvoltare locala si regionala (POR 2007-2013), pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU 2007-2013) si pentru modernizarea zonelor rurale (PNDR 2007-2013).

Datorita bunei colaborari cu RCE, dezvoltate de-a lungul anilor, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si partenerii sai institutionali din judet – Consiliul Judetean Alba si Primaria municipiului Alba Iulia – s-au implicat in buna organizare a acestui eveniment, in perioada 14-16 octombrie 2016. Acest eveniment va facilita, in viitor, promovarea exemplelor locale de bune practici pentru implementarea proiectelor europene. Obiectivul campaniei RCE este de a sublinia realizarile romanesti in utilizarea sprijinului UE pentru dezvoltarea tarii. Tema celei de-a patra vizite din campania ”Yes, we care!” a fost ”Transilvania, intre traditie si reinnoire!”

Pe latura de est a Cetatii Vauban din Alba Iulia, Poarta a III-a, un obiectiv spectaculos din punct de vedere arhitectural si stilistic, a fost punctul de pornire in vizita inaltilor oaspeti straini, care au parcurs un tur pietonal prin Istorie, dar si printre rezultatele proiectelor care au transformat citadela albaiuliana intr-o bijuterie arhitectonica pentru intreaga Europa. Poarta a IV-a, Catedrala Romano-Catolica ”Sfantul Mihail”, unde este inmormantat si Iancu de Hunedoara, Catedrala Ortodoxa, construita cu scopul de a oferi un cadru adecvat incoronarii Regelui Ferdinand si Reginei Maria si Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina, complet restaurata, au constituit atractii deosebite pentru diplomatii invitati la Alba Iulia. Muzeul Principia din Cetate, care contine vestigiile cladirii comandamentului castrului roman Apulum si Sala Unirii, un punct de atractie pentru iubitorii de istorie, locul unde s-a semnat declaratia de Unire a Transilvaniei cu Romania, sau statuile din bronz, care au rolul sa reflecte atmosfera de epoca, din zona interioara a acestei fortificatii ce se intinde pe mai mult de 110 hectare au uimit oaspetii municipiului. De altfel, chiar in Muzeul Principia, ADR Centru a organizat o intalnire oficiala intre delegatia de ambasadori si conducerea principalelor institutii publice din Alba Iulia. Au participat primarul Mircea Hava, viceprimarii Paul Voicu si Gabriel Plesa si City-managerul Nicolaie Moldovan, dar si vicepresedintele CJ Alba, Florin Roman, secretarul de stat din MFE, Dan Barna, precum si doamna Manuella Kadar, din partea Universitatii ”1 Decembrie 1918”. In cadrul acestei intrevederi, ADR Centru a prezentat nu numai atractiile din aceasta parte a Transilvaniei, ”gradina Muntilor Carpati”, ci si oportunitatile de dezvoltare a intregii Regiuni Centru, iar reprezentantii CJ Alba au subliniat posibilitatile de investitii din judetul Alba. Tot in cadrul Muzeului Principia, oaspetii au urmarit si cateva din rezultatele obtinute in cadrul proiectului ”Centrul de Resurse – Academia Doamnelor”, dezvoltat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Alba, pentru a creste implicarea in viata comunitatii a tuturor celor care considera ca pot oferi societatii ceea ce au mai bun.

La finalul acestei intalniri, toti reprezentantii oficiali, romani si straini, au participat la ceremonialul Schimbului de Garda, simbol al Cetatii Alba Carolina, care se desfasoara in
fiecare zi de la ora 12.00, in cadrul caruia ”soldati” imbracati in uniforme militare austriece similare cu cele de la jumatatea secolului XVIII, marsaluiesc in Cetatea Medievala, la final fiind trase salve de tun. Dupa acest periplu, delegatia de ambasadori a avut, la Hotel Medieval, o importanta intalnire cu reprezentantii mediului de afaceri locali, la discutii fiind prezenti presedintele CCIA Alba, Corneliu Orzea, directorul general al Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean, precum si reprezentanti ai unor companii locale, intre care Transavia si Jidvei. Ulterior acestei intrevederi, inaltii oaspeti au vizitat, la Aiud, proiectul prin care a fost reabilitat Colegiul National ”Bethlen Gabor”, complet modernizat si pregatit pentru o educatie de calitate, asa cum invitatii au aflat de la doamna director Ildikö Szöcs.
In ultima zi a vizitei oficiale in Regiunea Centru, ambasadorii si reprezentantii tarilor membre UE au vizitat Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, precum si comuna Pianu, unde s-au derulat multe proiecte finantate din fonduri europene pentru dezvoltare rurala. Practic, in acest fel, oaspetii au observat, la fata locului, rezultatele obtinute prin 11 proiecte, cu o valoare totala de aproape 90 milioane euro, prin care au fost atrase pentru dezvoltare peste 51 milioane euro.
”In urma cu un an, in cadrul acestei campanii, delegatia de ambasadori ai tarilor membre ale Uniunii Europene a vizitat proiecte europene din judetul Sibiu. Dupa cum stiti, ADR Centru urmareste o mai buna promovare a oportunitatilor conturate prin profilul economico-social si turistic al celor sase judete componente ale Regiunii, in concordanta cu deciziile Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, pentru cresterea atractivitatii Regiunii ca pol de dezvoltare economica, pe baza tuturor investitiilor realizate inclusiv din fonduri europene in ultimii ani. Vom avea si alte activitati de promovare a oportunitatilor existente la nivel local si judetean, cu scopul atragerii de noi investitori si sa dezvoltam serviciile de sprijin pentru companii. Dorim sa multiplicam experientele pozitive privind proiectele europene, sa aratam implicarea si pregatirea autoritatilor publice locale – cum sunt CJ Alba si Primaria Alba Iulia – dar si a mediului privat pentru dezvoltarea de noi investitii si parteneriate. Multumim Consiliului Judetean si Primariei albaiuliene ca au sustinut initiativa noastra si a Reprezentantei CE, ca se implica in promovarea oportunitatilor regionale si imbunatatirea potentialului economic”, a declarat, dupa derularea acestei vizite oficiale, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Se poate mentiona si faptul ca inaltii oaspeti prezenti la Alba Iulia au fost impresionati de cele vazute, Excelentele lor mentionand nu doar ca au constatat ca fondurile europene sunt chibzuit cheltuite in judetul Alba, dar si-au exprimat si speranta ca in judetul nostru vor veni si ceilalti reprezentanti oficiali ai tarilor europene, pentru a se documenta despre realizarile de exceptie de aici, in timp ce noii prieteni ai Regiunii centru si ai judetului Alba, inclusiv si in special ai Alba Iuliei, ar dori fie sa locuiasca in zona noastra, fie sa-si aloce mai mult timp personal, pentru a o explora asa cum se cuvine, alaturi de oamenii care au facut posibile toate aceste lucruri.
Atasat regasiti Fisele sintetice ale proiectelor europene finantate prin Programul Operational Regional REGIO 2007-2013, care au fost vizitate de delegatia care a participat la a IV-a editie a campaniei ”Yes, we care!” (”Da, ne pasa!”) in judetul Alba.
 

Alba Iulia, 17.10.2016