O nouă ediție a târgului Alba Green Energy, destinat eficienței energetice și utilizării energiilor regenerabile

ADR Centru a susținut organizarea unui eveniment destinat promovării politicilor europene privind tranziția verde

La sfârșitul săptămânii trecute ADR Centru a sprijinit organizarea Târgului local destinat utilizării eficiente a energiei, alături de Consiliul Județean Alba, Universitatea ”1 Decembrie 1918” și Primăria Alba Iulia, eveniment coordonat de Agenția Locală a Energiei Alba. Târgul de soluții pentru energie verde și eficiență energetică „Alba Green Energy” – 2023 s-a desfășurat în perioada 30 septembrie-1 octombrie, pe aleea pietonală din fața Porții a III-a a Cetății Alba Carolina. Peste 300 de vizitatori au primit informații pe teme europene la standul ADR Centru, alături de sute de cetățeni interesați de prezentările celor 27 de expozanți la manifestare.

În cadrul deschiderii oficiale a Târgului, domnul Ion Dumitrel, Președintele CJ Alba a precizat: ”cred că necesitatea unui astfel de târg este evidentă zi de zi, nu numai pentru mediul de afaceri ci, şi pentru noi cetăţenii care, suntem nevoiţi să gasim şi alte soluţii în ceea ce priveşte energia. Aș dori ca tot mai mulţi oameni interesaţi să treacă să vadă, să stea de vorbă cu specialiştii şi să ajungem acolo unde am ne-am propus încă de 15 ani, să găsim soluţii alternative la actualele forme de energie, pentru că, până la urmă, aceasta înseamnă şi protejarea mediului, respectiv ceea ce ne dorim cu toţii, o lume mai bună şi mai curată.”

ADR Centru – prin experții Direcției Politici Regionale, Programe și ai Centrului Europe Direct – a prezentat vizitatorilor Târgului informații despre Directivele europene privind eficientizarea consumurilor de energie, precum și detalii despre importanța utilizării energiilor regenerabile, prin mai mult de 5000 de materiale de informare dedicate mediului public și privat. Sute de cetățeni și zeci de copii au primit materiale promoționale și informații despre prioritățile europene pentru protecția mediului și despre eficiență energetică, despre munca administrațiilor locale pentru creșterea calității vieții, crearea de parcuri și spații verzi, asigurarea unui aer cât mai curat în zonele urbane, înlocuirea șoselelor cu artere pietonale și piste de biciclete. În paralel, celor interesați le-au fost detaliate posibilitățile de atragere de fonduri nerambursabile pentru investiții în aceste sectoare economice, care se regăsesc în Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru) și în alte Programe finanțate de Uniunea Europeană sau Guvernul României și structurate în Catalogul Surselor de Finanțare Nerambursabile, document electronic editat de echipa ADR Centru. Sub motto-ul „O energie durabilă, sigură și la prețuri accesibile pentru europeni”, vizitatorilor și celorlalți expozanți le-au fost prezentate informații privind politicile publice europene în domeniul energiei, dar și modul de identificare a partenerilor străini prin proiectul BisNET-Transylvania. De remarcat faptul că experții ADR Centru au avut și prezentări privind reabilitarea zonelor urbane și dezvoltarea unui sistem eco-eficient de mobilitate urbană, în perioada 2021-2027, prin proiecte finanțate de PR Centru, în preziua deschiderii oficiale (29 septembrie), într-o întâlnire B2B, dedicată finanțării proiectelor de energie durabilă, adresată autorităților locale din județ, dar și firmelor din domeniu.

”În urmă cu 15 ani, atunci când Consiliul Județean Alba a înființat ALEA, noi am implementat la nivel regional proiectul RenERg EuReg – finanțat de Comisia Europeană. Proiectul a apărut ca o necesitate la lipsa unei politici regionale vizibile care să promoveze utilizarea energiilor regenerabile și să aducă celor interesați informații la zi, atât pentru publicul larg, cât și pentru administrația publică locală și mai ales pentru mediul de afaceri. La Alba a apărut această Agenție a Energiei, care militează activ pentru dezvoltarea pieței locale legate de eficiența energetică și producerea energiei regenerabile la nivel regional și local. Iată că de peste un deceniu, acest târg, adresat atât publicului larg cât și autorităților publice locale, precum și potențialilor investitori, devine un instrument solid și așteptat de public, deoarece asigură conștientizarea de către toată lumea a necesității utilizării atât a tehnologiilor, soluțiilor și echipamentelor eficiente energetic, cât și a celor de producere a energiei „verzi”, condiție importantă pentru o dezvoltare durabilă”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, în momentul deschiderii Târgului de la Alba Iulia.

La acest eveniment, aflat la a XI-a ediție, expozanții au oferit panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sisteme de construcție eco-eficiente energetic, sisteme electromagnetice de încălzire, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă, instalații eoliene și multe alte aplicații și soluții tehnice legate de energia obținută din surse regenerabile. O atenție deosebită a fost acordată, și în acest an, transportului sustenabil, prin expunerea a zeci de mijloace de transport electrice: trotinete, biciclete, tricicluri, autoturisme și vehicule utilitare urbane.

În cadrul evenimentului, copiii de la Grădinița Nr. 12 Step by Step, Grădinița Nr. 11 și Dumbrava Minunată, alături de educatoare, au realizat o serie de activități prin care promovează reciclarea, lupta împotriva poluării și energia verde. De asemenea, peste 50 de bicicliști s-au adunat duminică la prânz pentru a prezenta avantajele mobilității nepoluante, pe platoul din fața Obeliscului martirilor Horea, Cloșca și Crișan.

Pentru toți aceștia, dar și pentru zeci de copii ai căror părinți au primit informații pe teme europene, ADR Centru a oferit obiecte promoționale, precum și 10 seturi de produse tip office și pentru activități sportive, în cadrul Tombolei organizate în ultima zi a Târgului Alba Green Energy – 2023.