Scopul intalnirii a fost de a intari colaborarea dintre cele doua retele europene, in vederea cresterii participarii firmelor la programele de cercetare ale Uniunii Europene. In anul 2009, Directoratul General pentru Intreprinderi si Industrie si Directoratul General pentru Cercetare (DG Research) ale Comisiei Europene au decis infiintarea unui grup de lucru al Punctelor Nationale de Contact si al Entreprise Europe Network care are rolul de a asigura coordonarea si completarea activitatilor realizate de cele doua retele, de a identifica posibile domenii si modalitati de colaborare.
“Participarea firmelor din regiunea Centru la programele de cercetare, atat in Romania cat si cele derulate in Uniunea Europeana, este deosebit de importanta pentru asigurarea competitivitatii acestora si accesului pe noi piete prin dezvoltarea de produse si tehnologie. Din pacate participarea firmelor din regiunea noastra la Programul Cadru 7 este destul de redusa. Scopul nostru, ca membri ai Enterprise Europe Network, este de a incuraja participarea firmelor la aceste programe. Intentionam sa cautam parteneri pentru proiectele de cercetare, sau sa sprijinim firmele sa-si identifice nevoile de cercetare, astfel incat sa obtina asistenta in realizarea aplicatiilor pe care le realizeaza” , a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
La intalnirea de la Ljubljana au participat membrii Enterprise Europe Network din Slovenia, Ungaria, Serbia, Austria, Romania, precum si reprezentantul Agentiei Europene pentru Competitivitate si Inovare. Participantii au discutat diferite aspecte legate de colaborarea dintre EEN si Punctele Nationale de Contact, au luat in discutie necesitatea dezvoltarii unor mai stranse legaturi cu DG Research in vederea adaptarii viitorului Program Cadru 8 la nevoile firmelor si a cresterii accesibilitatii firmelor ca aplicanti la aceste programe.
Informatii de background
In timp ce Enterprise Europe Network este cofinantata de Comisia Europeana si selectia partenerilor sai la nivel de consortii se face pe principiul competitiei, Punctele Nationale de Contact sunt nominalizate la nivel national prin diferite procedee de selectie, managementul si finantarea acestora sunt decise la nivel national.
Toate consortiile si partenerii Enterprise Europe Network lucreaza in baza unui plan de lucru structurat si a unor orientari aprobate de Comisia Europeana (Directoratul General pentru Intreprinderi). Aceasta retea europeana este coordonata si animata de Agentia Executiva pentru Competitivitate si Inovare (EACI). Pe de alta parte, reteaua Punctelor Nationale de Contact opereaza in baza unor Principii Directoare agreeate de Statele Membre si emise de DG Research. Aceasta retea este constituita la nivel national si este animata si monitorizata de autoritatile nationale impreuna cu DG Research, asigurand fluxul informatiilor si coordonarea la nivel european.
ADR Centru a devenit membra a Enterprise Europe Network in anul 2008 in calitate de membru al consortiului BISNet Transylvania.
BISNet Transylvania este o Retea de Sprijin in Afaceri si Inovare, care se adreseaza IMM-urilor din regiunile de dezvoltare Centru si Nord-Vest. Aceasta retea regionala isi propune sa adopte o abordare inovativa si sa ofere sprijin sectorului intreprin-derilor mici si mijlocii din arealul geografic delimitat de cele doua regiuni, pentru a avea un acces mai facil la programele de srijin financiar ale Uniunii Europene.