Sute de cetățeni germani s-au arătat foarte interesați de stadiul dezvoltării și de oportunitățile din județele Regiunii Centru

ADR Centru a reprezentat din nou Regiunea Centru la Zilele Landului.

La invitația partenerilor germani, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a participat, în perioada 1-3 septembrie, pentru a șasea oară în ultimii 13 ani, la evenimentul ”Zilele Brandenburg – 2023” desfășurate în orașul Finsterwalde, din zona de sud a acestui land german, aflat la aproape 130 km de Berlin și Potsdam, precum și foarte aproape de landul Sachsen. Regiunea unde a avut loc manifestarea face parte din aria naturală protejată ”Niederlausitzer Heidelandschaft Nature Park”, o fostă zonă minieră care este acum pusă în valoare pentru a dezvolta o economie alternativă, prin valorificarea turismului și tradițiilor locale, fiind desfășurate activități de tranziție verde și măsuri de sprijin pentru o administrație eco-eficientă. Regiunea Centru este singura regiune parteneră a Landului Brandenburg care nu a lipsit de la edițiile succesive ale evenimentului Zilelele Landului Brandenburg, din momentul în care a fost oficializat parteneriatul dintre acest land și regiunea noastră. Din acest motiv, cetățenii germani au căutat cele mai recente informații despre Regiunea de dezvoltare formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, fiind curioși să afle lucruri noi despre oportunitățile și frumusețile din țara noastră. Pe parcursul manifestării, standul Regiunii Centru a fost vizitat de oficialități de rang înalt din acest land, care s-au arătat interesate de a dezvolta colaborarea cu regiunea noastră.

Această prezență a ADR Centru la Zilele Landului Brandenburg, face parte din seria de succese deschisă în anul 2010, prin participarea la edițiile evenimentelor organizate din doi în doi ani, singura perioadă lipsă fiind cea a Pandemiei. La această ediție a manifestării au participat în total peste 40.000 vizitatori, un record pentru această perioadă post-pandemie și de două ori mai mulți oameni decât populația de circa 18.500 locuitori ai acestui orășel din districtul Elbe-Elster. Standul Regiunii Centru, a fost amplasat în zona Castelului în stil Renaissance edificat în 1572, pe ruinele unei construcții din secolul XII, în perimetrul alocat Ministerului de Finanți și pentru Europa, în apropierea standurilor Cancelariei de Stat a Landului și a Centrul de Presă. Și în cadrul prezentării din acest an, pe lângă cele este 10.000 de materiale de informare și de promovare din întreaga Regiune, editate de județe și de municipalitățile cu care ADR Centru are un solid parteneriat, vizitatorilor standului le-au fost prezentate și materiale video din toate județele regiunii. Un punct de atracție l-a constituit degustarea de produse tradiționale neperisabile din România, care a făcut deliciul vizitatorilor. Astfel, pe lângă documentarea despre atracțiile deosebite și posibilitățile de petrecere a timpului liber în regiunea noastră, germanii au aflat detalii despre tradițiile din regiune, obținând multe informații și despre posibilitățile de investiții în România.

Singurul stand de informare din afara Germaniei prezent la acest eveniment s-a bucurat de o atenție deosebită din partea oficialităților din Brandenburg, cu care ADR Centru dezvoltă un parteneriat solid de peste două decenii. Astfel, echipa ADR Centru – sprijinită de un grup de tineri voluntari din Sebeș, coordonați de Reprezentanța pentru parteneriat bilateral dintre acest land și Regiunea Centru – a primit vizitele doamnei Kathrin Schneider, Ministru Secretar de Stat, coordonatoarea Cancelariei de Stat a Landului și a doamnei Katrin Lange, Ministrul de Finanțe și pentru Europa (MdFE) al landului, precum și a domnului Jobst-Hinrich Ubbelohde, Secretar de Stat în cadrul MdFE, responsabil pentru activitățile de parteneriat european ale acestui land. O atenție deosebită a fost acordată standului românesc de la această manifestare și de către doamna Barbara Richstein, Vicepreședinta Parlamentului landului german, pe lângă mai mulți parlamentari din land și alți reprezentanți ai ministerelor germane. Pentru doamna ministru Lange întâlnirea cu echipa română nu este o noutate, dânsa efectuând o vizită de lucru în Regiunea Centru la sfârșitul lunii iunie, iar doamna ministru Schneider are o vastă experiență dobândită prin coordonarea Ministerului pentru Infrastructură, Trafic și Planificare Teritorială de la Potsdam.

Mai mult de 300 de cetățeni germani au vizitat standul ADR Centru, alături de politicieni locali și experți tehnici, care au subliniat relevanța parteneriatului bilateral cu Regiunea Centru, deoarece timp de două decenii cele două regiuni au învățat una de la alta și oamenii au reușit să se cunoască și să se bucure de rezultatele activităților comune de parteneriat. Dintre acestea, trebuie menționate două evenimente definitorii care au avut loc în acest an, respectiv: Conferința internațională desfășurată la sfârșitul lunii aprilie la Potsdam, cu tema ”Acasă în Europa – Gestionarea comună a crizelor – 20 ani de cooperare Centru-Brandenburg” și suita de concerte ale orchestrei ”Grenzenlos” (”Fără granițe”), desfășurată la jumătatea lunii iulie, în Alba Iulia, Sebeș și Sibiu, la care au participat peste 1.000 de spectatori, în total. Vorbind despre parteneriatul bilateral, oficialii germani au arătat că, pentru Landul Brandenburg, colaborarea cu Regiunea Centru este importantă în special prin prisma transferului de cunoștințe, a dezvoltării investițiilor și a cooperării în domeniul economic dintre cele două regiuni.

”De două decenii dezvoltăm constant parteneriatul nostru. Am crescut împreună, am depășit ”majoratul”, cum se spune, și am devenit mai eficienți. Prin aceste participări la Zilele Landului Brandenburg, bazate pe colaborarea cu fiecare județ din Regiune, noi prezentăm posibilitățile de investiții la nivel regional și oportunitățile care asigură atragerea de turiști și investitori, din Germania în Regiunea Centru, mai mult decât vizitele potențialilor parteneri. Deja avem zeci de exemple prin care demonstrăm că partea germană susține toate inițiativele din regiunea noastră, utilizând cele mai bune forme de cooperare între firmele românești și germane, concomitent cu un sprijin instituțional substanțial, pentru întărirea parteneriatelor dintre cele județele românești și cele din landul german. În acest sens, pot spune că în ultimul trimestru al anului, o delegație din orașul Wittstock va vizita municipiul Sebeș în vederea unei posibile înfrățiri, iar în cursul anului viitor, municipalitatea din Sibiu va dezvolta o cooperare mai strânsă cu orașul Brandenburg an der Havel.

Discutăm în acest moment despre posibilitatea organizării în primul semestru al anului viitor a unei vizite în Regiunea Centru a unei delegații a membrilor Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Landului Brandenburg, așa cum s-a întâmplat cu zece ani în urmă. Astfel, activitatea noastră bilaterală se dezvoltă constant și, în timp ce furnizăm informații legate de climatul economico-social și susținem permanent activitățile de parteneriat în toate domeniile, inclusiv în cel al turismului, obținem informații despre planificarea dezvoltării, despre dezvoltarea sustenabilă a orașelor, despre tranziția verde și mobilitatea eco-eficientă. Iar noi mai avem un atu, semnalat mereu de partenerii noștri și chiar de doamna ministru Katrin Lange la vizita sa din iunie: suntem mult mai pregătiți decât germanii să facem tranziția digitală, așa cum este ea gândită la nivel european. Ne bucurăm că, la nivelul Cancelariei de Stat și a ministerelor din Landul Brandenburg, dar și la nivelul instituțiilor federale, se acordă o mare importanță relațiilor noastre bilaterale. Căutăm permanent, împreună cu reprezentanții Parteneriatului bilateral, noi posibilități de cooperare, să atingem rezultate concrete și să atragem fonduri europene pentru dezvoltare. Ne dorim să concretizăm cât mai multe proiecte comune și considerăm că, beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom realiza aici, în Transilvania, un climat socio-economic cât mai apropiat de cel din Germania”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Informații de background

Parteneriatul dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg a fost demarat în anul 2002, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politică și delegații ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a Landului a susținut activ eforturile de dezvoltare din Regiunea Centru și a impulsionat constant activitățile și proiectele comune derulate în regiunea noastră. Pe lângă experiența administrativă a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, în urma parteneriatului bilateral, și de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii şi utilizării pe scară largă a energiei produse din surse regenerabile. Un alt punct forte al acestei regiuni germane îl reprezintă posibilitatea de cooperare în domeniul dezvoltării urbane. În aceste condiții, participarea la un eveniment cum sunt Zilele Landului Brandenburg constituie, atât pentru partea română, cât și pentru partea germană, o oportunitate, iar Regiunea Centru este până în prezent singura din România care participă constant la un astfel de eveniment.

Zilele Landului Brandenburg se organizează din doi în doi ani, locația evenimentului schimbându-se de fiecare dată. Alături de regiunile partenere tradiționale ale Landului Brandenburg (din Polonia și România) an de an sunt invitați să participe și alți parteneri internaționali, dar numai Regiunea Centru are un atât de mare număr de participări. Atenția acordată regiunilor cu care colaborează germanii este ilustrată atent de presa regională din Germania, inclusiv ca un model de conviețuire între diferite etnii, dar și în legătură cu avantajele reciproce rezultate din acest parteneriat, între care se detașează turismul și posibilitățile de colaborare economică.

 Fiind cel mai mare oraș din districtul Elbe-Elster, orașul Finsterwalde este și inima regiunii din jur. În această fostă zonă minieră, cu exploatări de suprafață, vizitatorii și rezidenții regăsesc o zonă urbană de dimensiuni medii spre mici, dar cu o structură economică și artizanală puternică, cu o gamă cuprinzătoare de servicii, un oraș comercial care are o scenă artistică stimulativă. Cu hitul „Noi suntem cântăreții din Finsterwalde”, orașul este cunoscut în toată Germania ca un oraș al cântăreților și al lied-urilor. Un ”Festival al cântecului” este sărbătorit aici la fiecare doi ani, fiind unul dintre cele mai mari festivaluri populare din Brandenburg. Muzeul districtual are o expoziție permanentă dedicată istoriei corurilor din sudul Brandenburgului și Saxonia. Era și firesc în acest context ca evenimentul ”Zilele Landului Brandenburg 2023” să aibă ca motto sintagma ”Aici cântă muzica!”, semnificând bucuria de a trăi, de a participa la comunitate și de a realiza, prin artă, lucruri deosebite pentru toți