În cadrul mai larg al parteneriatului dintre Regiunea Centru din România și Regiunea Centru din Republica Moldova, dezvoltat de-a lungul timpului de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Agenția cu același nume din orașul Ialoveni – Republica Moldova, în perioada decembrie 2021 – martie 2022, cele două instituții vor implementa un proiect pentru dezvoltarea activităților de export în sectorul turismului. Este vorba de inițiativa ”RO-MD-DE: Connecting companies to increase export in tourism sector”, finanțat de EUROCHAMBRES prin intermediul rețelei EU4BUSINESS: CONNECTING COMPANIES.
În scopul intensificării parteneriatelor și a relațiilor comerciale dintre companiile din Regiunea Centru a României cu organizații similare din Republica Moldova, cele două Agenții pentru Dezvoltare Regională își propun să conecteze companiile care activează în domeniul turismului și al HO-RE-CA, prin care să fie valorizate potențialele de dezvoltare în aceste sectoare economice, la nivelul celor două regiuni.
Implementarea proiectului ”RO-MD-DE: Conectarea companiilor în vederea creșterii exporturilor în sectorul turismului”, va asigura creat un parteneriat între organizațiile de sprijinire a afacerilor din cele două regiuni care va susține transferul de cunoștințe și competențe, implementarea de practici inovatoare și dezvoltarea unor inițiative comune ce au ca scop promovarea activelor turistice din Regiunea Centru, România și Regiunea Centru, Republica Moldova.
16 IMM-uri din sectorul turismului și 6 organizații de sprijin în afaceri (asociații sau clustere) din România și Republica Moldova vor participa la vizite de studiu și întâlniri de afaceri pe parcursul cărora vor avea posibilitatea de a-și promova afacerile și de a identifica noi parteneri de afaceri. Printre firmele vizate să participe la acest tip de activități se află: IMM-uri deținute de persoane sub 35 de ani, IMM-uri deținute de femei și IMM-uri din mediul rural, active atât în sectorul turistic din România, cât și în cel din Republica Moldova.
Proiectul beneficiază și de sprijinul landului german Brandenburg, prin intermediul Reprezentanței pentru chestiuni de parteneriat bilateral între Regiunea Centru și Landul Brandenburg. La final, IMM-urile implicate în proiect vor beneficia de promovare în cadrul târgului internațional ”ITB Berlin 2022” dedicat industriei turismului, organizat în martie 2022, la Berlin în Germania, și vor avea de asemenea posibilitatea de a iniția noi colaborări cu firme germane.
Proiectul va fi implementat pe perioada a 4 luni și va beneficia de un buget în valoare de 56.740 euro, din care 95 % reprezintă finanțarea acordată de Asociația Camerelor Europene de Comerț și Industrie (EUROCHAMBRES) prin intermediul inițiativei EU4BUSINESS: CONNECTING COMPANIES.
„Încă de la începutul cooperării noastre cu Regiunea Centru din Republica Moldova, ne-am propus să susținem dezvoltarea cooperării economice dintre cele două regiuni cu același nume. Acest proiect este o bună oportunitate de a intensifica parteneriatele comerciale dintre firmele din Regiunea Centru, cu companii similare din Republica Moldova, dar și cu partenerii noștri din Landul Brandenburg – Germania. Proiectul a fost inițiat în luna septembrie 2021, în cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanții CRD Centru din Republica Moldova, aflați în vizită oficială în regiunea noastră. Sprijinim, astfel, ADR Centru Moldova în elaborarea și dezvoltarea de proiecte, în transferul de know-how și facilităm cooperarea dintre organizațiile din regiunea noastră, cu cele din regiunea omonimă din Republica Moldova. Pentru a aduce valoare adăugată acțiunilor noastre, participarea la Târgul Internațional de Turism ITB Berlin, prevede și cooperarea cu Agenției de Investiții din Districtul Prignitz (Land Brandenburg). Beneficiind de sprijinul lor vom organiza pentru firmele participante din România și Republica Moldova întâlniri bilaterale de afaceri cu companiile germane. Aceste întâlniri vor fi asigurate in sinergie cu Enterprise Europe Network și se bazează pe cooperarea existentă de peste 10 ani între ADR Centru si Landul Brandenburg”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.
În perioada imediat următoare, ADR Centru (RO) și ADR Centru (MD) vor selecta cele 16 companii și 6 organizații de sprijin pentru afaceri care vor participa, cu sprijinul proiectului, la două vizite de studiu și vor avea, de asemenea, șansa de a fi selectați pentru a participa la Târgul de Turism de la Berlin, în martie 2022.
În acest context, invităm IMM-urile interesate din domeniul turismului si care se încadrează în criteriile anexate să transmită o expresie de interes pe adresa de email office@adrcentru.ro si gabriela.tarau@adrcentru.ro până cel târziu în 16.12.2021, ora 14.00.
Echipa ADR Centru vă stă la dispoziție cu informații suplimentare despre acest proiect. Pentru detalii vă rugăm să ne contactați la email gabriela.tarau@adrcentru.ro, persoană de contact Gabriela Țârău.
Informații de background privind parteneriatul dintre Regiunea Centru din România și Regiunea Centru din Republica Moldova
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru din România are un parteneriat activ cu Agenția de Dezvoltare Regională a Regiunii Centru din Republica Moldova, cooperare începută în urma cu aproape un deceniu.
Prin acest parteneriat, cele doua Agenții de dezvoltare regională, din România și Republica Moldova, au inițiat un proces de colaborare în vederea dezvoltării social-economice echilibrate a celor două regiuni, consolidarea oportunităților financiare, instituționale și umane pentru dezvoltarea regională în aria de competență și expertiză a celor doua Agenții, precum și consolidarea ambelor structuri organizatorice, prin dezvoltarea capacităților proprii și schimburi de experiență. Practic, prin acest parteneriat, cele doua ADR facilitează dezvoltarea de noi parteneriate între reprezentanții autorităților administrației publice locale și ai mediului de afaceri, al societății civile, care activează în aria acoperită de cele două regiuni de dezvoltare, din România și respectiv Republica Moldova.
În decursul timpului, acest parteneriat a permis realizarea unei suite de traininguri pentru reprezentanții ADR Centru Moldova la Alba Iulia, în domeniul planificării strategice și comunicării pentru programele operaționale, precum și o colaborare bilaterală pentru pregătirea documentelor de planificare și programare a dezvoltării. În perioada 2016-2020 reprezentanții celor două Agenții de Dezvoltare au pregătit mai multe cereri de finanțare depuse direct către Comisia Europeană, care au întrunit punctajul necesar și din care a fost pusă în practică inițiativa privind colaborarea cetățenilor din cele doua țări în schimburi culturale și științifice.
În luna septembrie a acestui an, în momentul în care a fost pregătit proiectul ”RO-MD-DE: Conectarea companiilor în vederea creșterii exporturilor în sectorul turismului”, o delegație a membrilor Consiliului Regional pentru Dezvoltare din regiunea cu același nume ca și a noastră, a vizitat Regiunea Centru pentru dezvoltarea schimburilor de experiență și de bune practici în domeniul dezvoltării regionale.