Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat din plin evolutia Romaniei. Datorita semnificatiilor acestei zile, acum, dupa zece ani de la aderarea la Uniunea Europeana, cetatenii din Regiunea Centru sunt mai informati si mai constienti de rolul si de drepturile lor. De-a lungul timpului, ADR Centru a promovat constant rezultatele obtinute in regiune, prin atragerea de fonduri europene, dar a organizat si multe evenimente, conferinte regionale, sustinand dialogul intre toate nivelurile de guvernare, societatea civila si mediul de afaceri, pentru a prezenta viziunea despre cum ar trebui sa fie UE in 2020.
Data de 9 Mai 1950 ramane un reper in istoria mondiala, fiind data care a schimbat pentru totdeauna fata batranului continent, ziua in care tarile Europei au hotarat sa se ridice si sa faca fata puterilor mondiale, prin crearea unei uniuni care sa sprijine dezvoltarea economica, sociala si culturala a membrilor sai. Din 1 ianuarie 2007, Romania este membra a Uniunii Europene si tot de atunci se vad din ce in ce mai pregnant rezultatele muncii oamenilor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, in pregatirea de proiecte de dezvoltare si absorbtia de fonduri pe care Uniunea le-a pus la dispozitia Romaniei.
Romania si romanii au progresat semnificativ in ultimul deceniu. Atunci, in perioada de pre-aderare, romanii isi puneau toate sperantele in viitor, visau cum totul se va schimba, cum vor calatori in Europa nestingheriti, cum vor beneficia de noile lor drepturi, in calitate de cetateni din Comunitatea Europeana. Increderea cetatenilor romani in Uniunea Europeana era de 68%, cea mai mare valoare din spatiul comunitar.
Acum, daca se ia in calcul cel mai important indicator cand se vorbeste de finantare si de puterea unei tari si care spune multe despre drumul parcurs de economia noastra, este Produsul Intern Brut. In 2006, inainte de aderare, PIB-ul pe cap de locuitor ajustat cu puterea de cumparare era de numai 39% din media UE. In 2015, a ajuns la 57% din media europeana si specialistii estimeaza ca se va apropia de 58% pentru 2016. Este cea mai mare crestere inregistrata in ultimii ani in randul statelor-membre. Mesajul ADR Centru pentru actuala perioada este complex si tine de realitatile din Regiunea noastra. Exporturile de marfuri pe piata comunitara au ajuns la 75,2% (de la 70,5%, in 2006), iar salariul mediu brut aproape s-a dublat – de la 1.042 de lei in 2007, a ajuns la 2.046 lei in 2016. Se poate spune ca romanii traiesc mai bine, chiar daca mai exista, in continuare, sectoare in care trebuie realizate progrese.
Vorbind despre Regiunea Centru, in ansamblul sau, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, a precizat: ”Ultimul deceniu arata bine pentru regiunea noastra. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru este angajata in atingerea scopului sau, stabilit inca de la infiintarea sa din 1998, respectiv de a sustine dez-voltarea Regiunii Centru printr-o gestionare corecta si transparenta a fondurilor nerambursabile europene si guvernamentale, alocate celor sase judete ce o constituie. Am facut permanent si facem in continuare tot ceea ce depinde de institutia noastra pentru a sprijini potentialii solicitanti de fonduri ca sa-si pregateasca proiecte bune, ce respecta conditiile din ghidurile de finantare. Suntem la dispozitia celor ce doresc fonduri nerambursabile, a mass-mediei ce ne adreseaza intrebari pentru a informa corect cetatenii, dar si a cetatenilor care vor mai multe informatii despre fonduri sau ne sesizeaza diverse probleme. Cautam sa gasim caile prin care ne putem sprijini partenerii, astfel incat sa transformam cererile de finantare in proiecte contractate si sa imbunatatim nivelul de dezvoltare al regiunii, sa crestem gradul de bunastare si de siguranta, atat al cetatenilor, cat si al celor ce tranziteaza regiunea. Vorbind global, la nivelul intregii regiuni si prin toate programele operationale de finantare europeana nerambursabila, derulate la nivel regional in perioada 2007-2013, au fost implementate peste 12.000 proiecte, a caror valoare totala este de peste 6 miliarde euro, din care au fost atrase fonduri nerambursabile de peste 3,7 miliarde euro.
Intre anii 2007-2015, am coordonat implementarea Programului Operational Regional si a unor componente din cadrul Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice. Ca urmare a activitatii noastre, in toate judetele Regiunii Centru se pot vedea acum proiectele de dezvoltare locala si regionala realizate cu finantare europeana, de care beneficiem cu totii, fie proiecte de imbunatatire a drumurilor, a infrastructurii scolare, de sanatate sau turistica, fie proiecte de dezvoltare a oraselor si a mediului de afaceri, implementate prin ADR Centru. Aceste proiecte depasesc ca numar cifra de 1300 si au o valoare totala de peste 1,1 miliarde euro, fiind finantate in principal pe POR 2007-2013, dar si pe POS CCE. Si, mai este un aspect foarte important: gradul de absorbtie al fondurilor europene. In Regiunea Centru, pe Programul Operational Regional, 2007-2013, acest grad de absorbtie a depasit 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, absorbtia fondurilor alocate a depasit 93%”.
ADR Centru promoveaza constant implicarea civica, dialogul si interculturalitatea, alaturi de parteneri sai judeteni si cu sprijinul Uniunii Europene. Concret, UE doreste sa transmita publicului larg drepturile pe care oamenii le au in calitate de cetateni europeni, astfel incat oamenii sa si le valorifice la maxim. Pentru a subli-nia inclusiv implicarea publicului in dezbaterile ce stau la baza elaborarii viitoarelor directive europene, ADR Centru a creat o structura interna destinata informarii cetatenilor: Centrul de Informare Europe Direct Regiu-nea Centru. La nivel regional, in acest an, centrul regional Europe Direct va pune la dispozitia cetatenilor un chestionar pe tema activitatilor Comisiei Europene, va lansa un Concurs de benzi desenate pe teme europe-ne, va coopta cetatenii din Regiunea Centru si din alte regiuni ale UE, pentru a obtine raspunsuri la intrebarea ce inseamna pentru fiecare om faptul de ”a fi european”. Acest centru va valoriza evenimentele organizate de parteneri si va organiza evenimente practice pentru tinerii studenti si elevi, oferindu-le informatiile necesare pentru infiintarea unei firme si oportunitatile de obtinere fonduri pentru functionarea si dezvoltarea acesteia.
”Daca activitatea principala a ADR Centru vizeaza informarea si sustinerea in mod preponderent a autoritatilor publice locale, a ONG-urilor, mediului universitar si cel de afaceri, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, activitatile se concentreaza pe populatia din Regiunea Centru, fie ei tineri elevi, studenti, angajati, someri. Aceasta activitate de informare a fost derulata mereu de ADR Centru, dar odata cu anul 2013, toate actiunile au fost promovate distinct, cu evenimente si actiuni individuale care ne sustin in maximizarea efectului de informare. Prin activitatile Europe Direct completam activitatile ADR Centru, de coordonare a dezvoltarii si de gestionare a fondurilor europene, pentru reducerea disparitatilor si a dezechilibrelor dintre zonele regiunii, pentru toti cetatenii din Regiunea Centru”, a mai declarat domnul Simion Cretu.
Important este si rolul european al ADR Centru, care participa activ la implementarea proiectelor regionale, din domeniul serviciilor de sprijin pentru IMM-uri si inovarii, bioenergie, IT si industrii creative, instrumente de descoperire antreprenoriala, dezvoltarea transportului durabil, inovarea in lanturile valorice forestiere si politici informare politici ale UE. Aceste proiecte implementate la nivel regional de catre ADR Centru au o valoare totala, in ultimii ani, de peste 3 milioane euro.
Mai mult decat atat, consecventa misiunii sale, ADR Centru continua implementarea Programului Operational Regional 2014-2020, pentru dezvoltarea Regiunii Centru. Prin acest Program regiunii ii sunt alocate fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro, care vor fi investiti in proiecte de reabilitare termica si eficienta energetica, proiecte de finantare a firmelor private, de dezvoltare a infrastructurii rutiere, de regenerare si dezvoltare a obiectivelor istorice si a statiunilor turistice, dar si proiecte ce vizeaza dezvoltarea oraselor, de modernizare a infrastructurii sanitare si sociale, proiecte pentru sustinerea dezvoltarii comunitatilor marginalizate si a infrastructurii educationale. ”In regiunea noastra avem deja depuse 670 de cereri de finantare pe 8 Prioritati de Investitii ale POR 2014-2020, a caror valoare totala este de peste 665 milioane euro. Trebuie sa subliniem si ca primele proiecte din tara, pe acest Program, au fost semnate la nivelul Regiunii noastre, pentru reabilitarea patrimoniului cultural si istoric. Situatia statistica a acestor proiecte este evidentiata pe site-urile pe care le gestionam, respectiv www.regio-adrcentru.ro si www.adrcentru.ro”, a completat punctul sau de vedere, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.