Din 30 iunie se pot depune proiecte pentru construirea a 110 creșe, finanțate prin PNRR – Componenta 15 Educație

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a lansat Ghidul specific aferent Componentei C15 – Educație – Construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe, din cadrul PNRR. Noile creșe vor fi construite în format modern și vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice.

Noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10⁰. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici, ceea ce reprezintă un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie.

Termen de depunere a cererilor de finanțare de către UAT pe platforma MDLPA: 30 iunie-30 iulie

Ministerul asigură finanțarea în proporție de 100% pentru construcția creșelor, iar autoritățile locale vor asigura doar terenul necesar și branșarea la utilități.

Pentru mai multe detalii puteți descărca documentul următor: Monitorul Oficial Partea I nr. 623Bis